WhatsApp Image 2024-07-09 at 16.33.16 Joris Haelterman van Solita op vakantie

Out of Office met Joris Haelterman van Solita: “Zoveel mogelijk aanwezig zijn bij het gezin en tijd maken voor vrienden is super belangrijk”

De zomervakantie is van start gegaan. En dat is ook voor ondernemers om even 'Out of Office' te zijn en ontspanning op te zoeken. Hoog tijd dus om de mens achter de ondernemer wat beter te leren kennen. Vandaag gaan we in gesprek met Joris Haelterman, country director voor het technologie- en databedrijf  Solita. Momenteel koppelt hij het nuttige aan het aangename in zijn vakantiewoning in Spanje, waar hij werkt maar ook tijd neemt om te ontspannen samen met zijn echtgenote en dochter (14).

Waar kom jij volledig tot rust?

Dat zal in mijn vakantiewoning in Spanje zijn, waar ik momenteel verblijf. Ik heb het geluk om hier remote te werken. Het blijft wel werken natuurlijk, maar het is altijd beter om in een zonnig en warm klimaat te werken dan thuis in België waar het regent. Ik heb hier meer tijd voor ontspanning. Fietsen, wandelen, lekker gaan eten,.. Het kan hier allemaal.

Wat doe je om te deconnecteren?

Ik ben hier in Spanje begonnen met tuinieren, iets wat ik in België eigenlijk nooit doe. Maar ook gaan fietsen is voor mij een manier om te deconnecteren. Dan heb je natuurlijk geen laptop of telefoon bij de hand. Dus dan ben je ook altijd voor een paar uur onbereikbaar.

Hoe wordt jouw afwezigheid in het bedrijf opgevangen tijdens vakantieperiodes?

Ons bedrijf draait volledig op Slack, wat eigenlijk betekent dat iedereen bereikbaar is en op elk moment met iedereen in contact kan komen. Het heeft voor- en nadelen. Het maakt het heel laagdrempelig om iemand te bereiken. Elke consultant kan bij wijze van spreken een bericht naar de CEO versturen en daar ook een antwoord op verwachten. Iedereen is voortdurend met iedereen in contact. Tijdens een vakantieperiode wordt daar wel rekening mee gehouden, maar ook dan ben je natuurlijk ook gewoon makkelijk aan het meelezen of bereikbaar. Dan vereist het toch wel wat zelfdiscipline om die telefoon even opzij te leggen en daar niet constant mee bezig te zijn.

Op welke vakantiebestemming zou je met plezier een quarantaine van 14 dagen willen uitzitten?

Waar het is, maakt voor mij eigenlijk niet heel veel uit. Zolang het maar ergens in de natuur is, in de bergen. Als ik echt mag kiezen, gaat mijn voorkeur naar Argentinië. Daar mag je mij gerust 14 dagen planten. Ik ben wel een sociaal persoon, dus als je mij daar alleen zou achterlaten zou ik heel ongelukkig zijn. Dus het liefst wel met familie of vrienden.

Omschrijf jouw favoriete zomerdag: hoe start die en hoe eindigt die?

Ik kan misschien die van vandaag beschrijven. Het is vrij eenvoudig eigenlijk. Het begint met vers brood van de bakker en een ontbijtje met het gezin. Daarna een fietstocht en een aperitief met fietsvrienden. Misschien gevolgd door een siësta en een uurtje van de Tour de France, die ik straks nog hoop mee te pikken. En ’s avonds een uitgebreide barbecue met het gezin en vrienden. Dat zou zowat de ideale zomerdag zijn voor mij. Waar dat dan is, maakt met ook niet heel veel uit. Dat kan op een vakantiebestemming zijn, maar het kan ook evengoed thuis zijn. Het gaat meer over de beleving en het gezelschap dan waar het plaatsvindt.

Je moet kiezen: een citytrip, een kampeervakantie of een strandvakantie?

Voor mij staat kamperen met stip op nummer 1. Citytrips doe ik persoonlijk niet heel graag. Ik vind dat iets te kort en te hectisch. Een strandvakantie vind ik ook maar niks, want ik heb geen ‘zittend gat’. Zolang er activiteiten op het strand zijn, valt het nog mee. Maar ik hou dat zeker geen drie dagen vol. Kamperen doe ik wel regelmatig. Samen met mijn dochter en hond ga ik soms in de bergen wildkamperen. Dat kan met ons twee zijn of met vrienden. Op dat soort vakanties ben ik dan ook wel een aantal dagen volledig ‘off the grid’ en dus niet bereikbaar voor werk.

Wat is voor jou tot nu toe een grote les geweest in je leven?

Als ondernemer ben je natuurlijk constant super gefocust en misschien zelfs obsessief bezig met het bedrijf. Na een bepaalde periode realiseer je je dan wel dat die tijd wel weg is. Tijd kan je niet kopen, dat is waardevoller dan geld. Het klinkt misschien heel cliché, maar zoveel mogelijk aanwezig zijn bij het gezin en tijd maken voor vrienden is super belangrijk. Ik ben soms ook nog altijd gefrustreerd dat ik daar niet altijd in slaag. Dus door die constante bereikbaarheid en verantwoordelijkheid, merk je ook dat je tijdens die ontspanningsmoment soms aan de telefoon geroepen wordt om dingen te regelen en dat je niet 100 procent aanwezig kan zijn. Dus dat is wel iets waar ik over wil waken. Hopelijk lukt dat beter in de toekomst.