Nieuws Vlaams Brabant Ruim 2 miljoen voor relanceplan lokale handel en horeca

Ruim 2 miljoen voor relanceplan lokale handel en horeca

Ruim 2 miljoen voor relanceplan lokale handel en horeca

LEUVEN – Het stadsbestuur van Leuven maakt ruim 2 miljoen euro vrij om de lokale handel en horeca terug op de rails te krijgen.

Na de 600.000 euro die de stad Leuven in juni vorig jaar al voorzag ter ondersteuning van de lokale handel en horeca ligt er een nieuw pakket van ruim 2 miljoen euro op tafel om de zwaar getroffen sectoren een toekomstperspectief te bieden.

Slechte papieren

“Dat deze sectoren de spits mogen afbijten, is niet voor niets’, zegt schepen van Handel en Werk, ­Johan Geleyns (CD&V) bij de collega’s van Het Nieuwsblad. “Handel en horeca zijn enorm hard getroffen, en het ziet er steeds slechter uit. Nieuwe cijfers van analysebedrijf Graydon geven aan dat 60 procent van de 655 Leuvense horecazaken in slechte papieren zit, en ook 50 procent van de 790 handelszaken.”

Cruciale eerste 2 weken 

Het stadsbestuur kijkt samen met handel en horeca uit naar de heropening in min of meer normale omstandigheden. Die heropstart – in het bijzonder de eerste twee weken – is volgens schepen Johan Geleyns cruciaal. “In overleg met de sector werken we aan promotiemateriaal om de mensen weer naar de horeca te lokken. Er is 35.000 euro uitgetrokken voor de aanwerving van sfeerbeheerders die samen met de politie alles in goede banen zullen leiden”, luidt het.  “Verder kan het horecapersoneel rekenen op trainingen om het veiligheidsgevoel bij zowel het personeel als de klanten te versterken. En in samenspraak met de sector krijgt iedere zaak een voucher voor een drankpakket van de stad.”

Nog maatregelen 

Voorts kondigde de stad de verlenging van de uitbreiding van de terrassen aan en zijn de uren waarin er geleverd mag worden uitgebreid. De terrastaks wordt geschrapt en er wordt coaching en psychosociale ondersteuning voor horecapersoneel voorzien. Taxibedrijven moeten geen taks betalen op hun standplaatsen. Vanaf 1 mei zal er ook 4 uur gratis geparkeerd mogen worden in parking De Vaartkom, van waaruit je gratis met een shuttledienst naar het centrum wordt gebracht.

Uitstel promobijdrage 

Handelaars mogen de betaling van hun promobijdrage voor Liefst Leuven, 160 euro, uitstellen tot in het najaar en in het voorjaar van 2022 wordt het stadsdistributieproject ­Leuven.Levert gelanceerd.  Zes partijen lanceren een digitaal platform voor lokale handelaars die pakjes willen verzenden naar hun klanten.

Bron: Het Nieuwsblad en stad Leuven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.