HAACHT/VILVOORDE/ZEMST/ASSE/SINT-GENESIUS-RODE/WEZEMBEEK-OPPEM – Voor de realisatie van 6 mobipunten in Vlaams-Brabant trekken de Vlaamse overheid en Europa 3,6 miljoen euro uit. Mobipunten zijn plaatsen waar verschillende vervoersmogelijkheden worden aangeboden, meestal in de buurt van een station. Het doel is om tot meer duurzame verplaatsingen te komen.
Om de mobiliteit in Vlaanderen te verbeteren en duurzame verplaatsingen te promoten, stimuleert Vlaanderen steden en gemeenten om mobipunten te realiseren. Een mobipunt is een herkenbare plek met een aanbod aan verschillende vervoersmogelijkheden zoals openbaar vervoer, deelauto’s, deelfietsen en ook diensten zoals laadpalen, een ophaalpunt voor pakjes of een fietsenherstelplaats.
Vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling wordt er bijna 3,6 miljoen miljoen geïnvesteerd voor de volgende 6 mobipunten:
Haacht
Het ‘Mobipunt Haacht station’ ontvangt 832.575 euro. Het doel is om de stationsomgeving op te waarderen met een volwaardig mobipunt. De investeringen zijn gericht op de realisatie van een woonperron, een kwalitatieve onthaalruimte, een overdekte fietsenstalling, een fietspunt en de heraanleg van de pendelparking.
Vilvoorde
Het ‘Mobipunt Vilvoorde Ringtrambus halte Vlierkens’ wordt gerealiseerd door De Werkvennootschap die 638.649 euro ontvangt. Het mobipunt komt bij de toekomstige halte Vlierkens van de Ringtrambus die de luchthaven van Zaventem met Jette zal verbinden. Het gaat om 1 van de 9 mobipunten die de Werkvennootschap realiseert binnen de minderhinder aanpak in het kader van de geplande herinrichting van de Brusselse Ring. Er komen fietsenstallingen, fietskluizen, laadinfrastructuur, deelwagens en een overstapparking.
Zemst (Weerde)
Het ‘Mobipunt Weerde Station’ wordt door de Werkvennootschap en de NMBS uitgevoerd. Ze krijgen daarvoor 626.922 euro. Het station van Weerde ligt langs de treinverbinding Antwerpen-Brussel en is vandaag al een belangrijk station voor pendelaars naar Brussel. Met de geplande heraanleg van de Ring zal het belang van dit station nog toenemen. De plannen bestaan uit een veilige fietstoegang, fietsenstallingen, fietskluizen, de heraanleg en uitbreiding van de parkeerfaciliteiten en de plaatsing van elektrische laadpalen.
Wezembeek-Oppem
Met het project ‘Mobipunt Wezembeek-Oppem tramterminus tramlijn 44’ voorziet de Werkvennootschap in de uitbouw van de omgeving van de tramterminus lijn 44, vlakbij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Er is in 597.373 euro steun voorzien. Dit mobipunt past in de heraanleg van de Ring en zal rechtstreeks toegang bieden tot het stedelijk vervoersnet van de MIVB. Er komen fietskluizen, laadpalen, uitbreiding van de deelfietsen, fietsenstallingen en parkeerplaatsen.
Asse
Asse krijgt met het project ‘Mobipunt Asse Station’ een volwaardig mobipunt bij het station met een voorzien bedrag van 584.447 euro. Het station van Asse vormt vandaag al een kruispunt van heel wat vervoersmogelijkheden. Concreet worden in deelsystemen voor fietsen en auto’s, fietskluizen, een kiss&ride zone en afsluitbare fietsenstallingen voorzien. Daarnaast wordt een uitbreiding van de parking opgenomen, waarbij ook werk wordt gemaakt van een veilige voetgangersverbinding tussen deze parking en het station.
Sint-Genesius-Rode
Ten slotte is er het ‘Mobipunt Sint-Genesius-Rode, goed voor een steunbedrag van 309.937 euro voor De Werkvennootschap dat ook past binnen de werken aan de Ring. Halte Middenhut vormt één van de belangrijkste onthaalpoorten voor het Zoniënwoud. Er komt een groene parking van 86 plaatsen parallel aan de N5 en ervan gescheiden door een houtkant. Verder worden in een fietsenstalling met groendak en een aantal fietskluizen voorzien. De doelgroep hier zijn de pendelaars uit de omgeving van Sint-Genesius-Rode, Waterloo, Linkebeek en Alsemberg die meer overstapmogelijkheden aangeboden krijgen.