Papierfabriek Catala is failliet

catalaDe papierfabriek Catala in Drogenbos is failliet. Dat is een mokerslag voor de 83 werknemers, die net voor Kerstmis allen hun baan verliezen. De producent van papier, karton en golfkarton kampte al jaren met financiële problemen en voerde diverse herstructureringen door.

De rechtbank van koophandel van Charleroi heeft het faillissement uitgesproken. De curator gaat een beperkt aantal van de 83 getroffen werknemers voor korte tijd weer in dienst nemen om de laatste bestellingen af te werken.

Dat Catala de boeken heeft neergelegd, is niet echt een verrassing. De financiële moeilijkheden stapelden elkaar op. De laatste van een reeks herstructureringen dateert van 2013 toen negentig werknemers afvloeiden. De directie kondigde amper enkele weken geleden een nieuwe herstructurering aan. Ze vertelde de werknemers dat het bedrijf via een nieuw businessplan gered zou kunnen worden.

De rechtbank wachtte dat businessplan niet af. Daarvoor was de schuldenberg te hoog. Voor de werknemers is het faillissement een drama. In 2013 hadden de vertrekkers nog een degelijk sociaal plan, maar nu staat iedereen naakt op straat. De lonen voor december zijn niet betaald en op een eindejaarspremie of verbrekingsvergoeding moeten ze niet hopen. De jongste jaren was er bij Catala al veel economische werkloosheid.

Tijdens een eerste gesprek heeft de curator beloofd dat hij zal proberen met de opbrengst van de afgewerkte bestellingen de lonen voor december te betalen. Nog volgens de curator hebben enkele bedrijven interesse in een overname.