Pelckmans en Van Halewyck gaan samen

vhpUitgeverij Pelckmans en Uitgeverij Van Halewyck ondertekenden een principeakkoord voor bundeling van hun activiteiten vanaf 1 januari 2016.

Uitgeverij Van Halewyck uit Leuven groeide de laatste decennia uit tot een van Vlaanderens meest vooraanstaande uitgeefhuizen, vooral bekend om haar kwalitatieve nonfictiefonds. Stichter en mede-eigenaar André Van Halewyck, die eerder zijn afscheid aankondigde, blijft als adviseur betrokken bij de verdere ontwikkeling. Uitgever Lut Raymaekers zal de leiding van Uitgeverij Van Halewyck binnen de nieuwe structuur opnemen en maakt de overstap samen met haar team. De samenwerking met de Van Halewyck-auteurs wordt onverminderd en op de vertrouwde wijze verdergezet.

Uitgeverij Pelckmans, vooral bekend als educatief uitgever, nam enkele jaren geleden al de kinder- en jeugduitgeverij Abimo over en startte eerder dit jaar de literaire Uitgeverij Polis. In combinatie met het portfolio van Van Halewyck wordt Pelckmans nu actief binnen alle deelgebieden van het uitgeven van algemene boeken actief: literatuur en overige fictie, een brede waaier non-fictie en kinder- en jeugdboeken. Bovendien vertrouwen diverse Nederlandse uitgeverijen hun distributie in Vlaanderen toe aan de nieuwe combinatie.

Eric Willems, die recentelijk toetrad tot de directie van Uitgeverij Pelckmans, heeft hiermee naast Uitgeverij Polis, Abimo en het wetenschappelijk fonds nu ook Uitgeverij Van Halewyck onder zijn hoede. Hij zal zich met zijn team vestigen in een nieuw pand in Antwerpen.

"Bij Thom Pelckmans en Eric Willems vinden we de geschikte partners om onze uitgeverij een verdere bloeiende toekomst te geven", zeggen André Van Halewyck en Lut Raymaekers. "Ze tonen vakkennis, stralen geloof in het boek uit en bouwen aan een ambitieuze eigentijdse uitgeefgroep. We hebben ons dan ook met veel enthousiasme geëngageerd om onze ervaring, netwerk en knowhow in dit bedrijf te integreren."

"In onze gesprekken met Lut en André bleek al gauw een gelijke visie op de ontwikkeling en de uitdagingen van onze sector", zegt Thom Pelckmans. "We hebben veel respect voor het werk van Uitgeverij Van Halewyck en we willen haar sterke reputatie verder zetten. Deze voorgenomen stap past in onze ambitie om als onafhankelijke, sterke speler een hoogkwalitatief aanbod voor de brede lezersmarkt te brengen.”