Personeel van Douwe Egberts weer aan de slag

douwe egbertsHet personeel van Jacobs Douwe Egberts in Grimbergen is maandag weer aan de slag gegaan. Na de desastreuze mededeling van de directie vorige donderdag dat het koffiebedrijf in januari de deuren sluit, hadden de werknemers twee dagen vrijaf gekregen.

Directie en vakbonden startten maandag onderhandelingen over de sluiting, die tot het ontslag van 247 van de 464 werknemers leidt. Voor de bedienden die niet op straat worden gezet, wordt gezocht naar een nieuwe werkplaats in de ruime) omgeving van Grimbergen.

“Er werd voorlopig alleen gepraat over de modaliteiten van onderhandelen, zoals het bepalen van een agenda”, zei vakbondssecretaris Pieter Van Der Elst (ABVV) na afloop. “Toch hebben we al enkele punten aangekaart voor die groep van werknemers die in aanmerking komt voor een sociaal plan.”

Iedereen is maandag weer aan het werk gegaan. Van actievoeren is geen sprake in dit stadium van onderhandelingen. De bonden willen alles ondernemen om de directie op haar beslissing te doen terugkomen. Maar die kans is nihil. De fabriek is volgend de directie te klein voor het draaien van grote volumes en te duur voor gespecialiseerde volumes.