Burgemeester Oud-Heverlee Burgemeester Bart Clerckx staat achter de komst van een Okay langs de Waversebaan. Foto: mdt

Petitie voor komst van Okay in Oud-Heverlee telt 1.200 handtekeningen, maar of de buurtwinkel er komt, is allesbehalve zeker

Een petitie die de komst van een Okay-vestiging langs de Waversebaan in Oud-Heverlee steunt, is maar liefst 1.200 keer ondertekend. Heel wat inwoners zijn dus voor de buurtwinkel, maar er zijn ook tegenstanders. Daardoor komt het project al sinds begin 2021 maar niet van de grond. “Laat ons hopen dat dit geen procedureslag van jaren zonder einde wordt’, klinkt het bij het gemeentebestuur van Oud-Heverlee.

Colruyt Group kocht enkele jaren geleden een terrein langs de Waversebaan dat vlak langs de Ruitersweg ligt. Het gemeentebestuur besliste in 2021 om een vergunning te verlenen, maar botste op tegenstand. Tot op vandaag is er nog steeds geen Okay te bespeuren. Dat komt omdat enkele buren dwarsliggen. “De laatste stand van zaken is dat de Raad van Vergunningsbetwistingen oordeelde dat de provincie de beslissing moet nemen”, stelt burgemeester Bart Clerckx (CD&V).

“Voor een dorp als Oud-Heverlee is de buurtwinkel nochtans heel belangrijk”, zegt de burgemeester. “Niet alleen voor het gemak van de mensen en het feit dat buurtbewoners hier ook te voet naartoe zullen komen, maar dit is ook belangrijk voor de sociale cohesie in een dorp. Oud-Heverlee heeft geen bakker of een plek waar je elkaar kan ontmoeten. Alle begrip voor de mensen die hier vlakbij wonen, want je hebt natuurlijk liever bos dan een supermarkt naast je deur. Maar ik denk dat je naar het grotere plaatje moet kijken, en de gemeenschap wel een buurtwinkel verdient. Laat ons hopen dat dit geen procedureslag van jaren zonder einde wordt.”

Daar is ook inwoner Frank Vandersteen het mee eens. Hij stelde ongeveer twee maanden geleden een petitie op die al 1.200 keer werd ondertekend. “We zijn van deur tot deur gegaan, en de petitie is ook online te vinden”, zegt hij. “Misschien is onze stem niet luid genoeg tegenover de tegenstanders. Vanuit Oud-Heverlee zelf zijn er toch heel wat mensen die ons standpunt delen. Hier is namelijk echt niks meer. Het is ons niet per se om een Okay te doen, van mij mag elke winkel hier komen. De petitie kan worden ondertekend tot 10 april, daarna sturen we het door naar de gemeente zodra het openbaar onderzoek is afgerond.”

Verdeeld dorp

In de Ruitersweg, de straat die langs de toekomstige Okay ligt, zijn de meningen verdeeld. “We zijn wel voor een buurtwinkel, maar niet hoe het er zal uitzien op deze plek”, klinkt het vaak. Het echtpaar dat zich al enkele jaren kant tegen de komst van de Okay door bezwaar in te dienen, wenste niet te reageren op de kwestie. Zo wil het koppel naar eigen zeggen een polemiek vermijden.

Andere buurtbewoners zijn dan weer wel te spreken over het project. “We hebben samengezeten met Colruyt en enkele bezorgdheden doorgegeven. Daar is men in mee gegaan”, zegt Patrick Behets. “We kunnen ons nu wel verzoenen met de plannen. Of er overlast zal zijn, dat gaan we moeten afwachten, maar ons smalle straatje wordt wel aangepast zodat het veiliger wordt.”

“Mijn rol als burgemeester is het zoeken naar een oplossing, en ik heb ook meerdere keren met de mensen samengezeten”, aldus Clerckx. Het is hun goed recht om bij hun standpunt te blijven, maar een dorp is niet gediend met al die commotie.” Ook Colruyt Group reageert op de hele kwestie. “We blijven geloven in het dossier voor de Okay buurtsupermarkt in Oud-Heverlee”, klinkt het. “We vinden het een opsteker in het dossier dat de inwoners achter het project staan. De provincie zal binnenkort een datum prikken voor de zitting en dan is het wachten op de uitspraak.” Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.