deloitte zaventem

Prijzen voor buitenlandse investeringen uitgereikt bij Deloitte

Bij het consultancybedrijf Deloitte in Zaventem werden dinsdag door het agentschap Flanders Investment & Trade (FIT) prijzen uitgereikt voor buitenlandse investeringen in Vlaanderen. De Foreign Investment of the Year Trophy van 2017 ging naar het Japanse chemiebedrijf Kaneka.

De trofee werd uitgereikt door Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Er waren in totaal vijf bedrijven genomineerd voor de Foreign Investment of the Year Trophy. Bij hen graancoöperatieve Axéréal met als Belgisch filiaal Boortmalt, Hyundai Construction Equipment, farmareus Novartis en papier- en pulpproducent Sappi.

Laureaat Kaneka gaf vorig jaar het startschot voor een investering van 34 miljoen euro op zijn productiesite in Westerlo. Daarmee bouwt Kaneka tegen eind 2018 een derde productielijn voor gemodificeerde siliconenpolymeren.

De Lifetime Achievement Trophy bekroont de jarenlange aanwezigheid van een buitenlandse investeerder in Vlaanderen. Die prijs ging naar Pfizer. Het farmabedrijf investeert al tientallen jaren in Vlaanderen. De voorbije zes jaar ging er bijvoorbeeld meer dan 500 miljoen euro naar de vestiging in Puurs, die de grootste productie- en verpakkingssite in Europa is van het bedrijf.

Het technologiebedrijf Brolis Semiconductors kreeg voor zijn eerste stappen in Vlaanderen de Newcomer of the Year Trophy. Het bedrijf, dat focust op infraroodlichtbronnen voor diverse toepassingen, opende vorig jaar een kantoor voor onderzoek en ontwikkeling in Gent.

FIT reikte de investeringsprijzen al voor de zesde keer uit. “Buitenlandse investeringen zijn niet alleen een motor voor onze economie en tewerkstelling. Ze versterken ook onze reputatie als een toplocatie voor zakendoen”, zei Claire Tillekaerts, ceo van FIT.

Volgens het agentschap investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar 2,08 miljard euro in vestigingen in Vlaanderen. Die investeringen waren goed voor 5.377 extra jobs, het hoogste aantal in vijftien jaar. De meeste investeringsdossiers kwamen uit de Verenigde Staten. Daarna volgden de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk.