Nieuws Vlaams Brabant Proefcentrum Pamel op zoek naar partners

Proefcentrum Pamel op zoek naar partners

Proefcentrum Pamel op zoek naar partners

proefcentrum-pamelDe provincie Vlaams-Brabant zoekt partners voor de verdere uitbouw van het Proefcentrum Pamel. Het Proefcentrum in de gelijknamige deelgemeente van Roosdaal in het Pajottenland is gespecialiseerd in het praktijkgerichte onderzoek naar de biologische  teelt van aardbeien en klein fruit.  De provincie wil het Proefcentrum verder ontwikkelen tot een volwaardig plattelandscentrum.

De provincie is eigenaar en initiatiefnemer van het Proefcentrum Pamel in het Pajottenland. Het Proefcentrum bestaat uit  een aantal dienstgebouwen, ruim 12 hectare proefvelden en 5.000 vierkante meter serres. Momenteel is er een aantal opportuniteiten voor het  gedeeltelijk  medegebruik en de exploitatie van deze gebouwen, (biologische) landbouwgronden en serres.

“We blijven graag verder investeren in het praktijkgericht onderzoek, maar wensen tegelijk de werking van het Proefcentrum Pamel te verbreden in samenwerking met een aantal partners die een passie hebben voor landbouw of het platteland”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw.

Wie ideeën heeft om Proefcentrum Pamel mee te ontwikkelen naar een plattelandscentrum of interesse heeft, mag tot 30 november contact opnemen met transitiemanager Johan Bellen. “Dit is een eerste brede oproep naar toekomstige partners, maar houdt nog geen concrete engagementen in”, zegt Bellen. “Wel zullen we deze voorstellen intern bespreken en kunnen ze zo de toekomstige invulling van de site mee vorm geven. We zoeken in eerste instantie naar voorstellen die bijdragen aan de doelstellingen van Proefcentrum Pamel en die van de huidige medegebruikers.”

Het voorlopige concept van het plattelandscentrum heeft als rode draad het vestigen en faciliteren van landbouwbedrijven en expertise rond biologische en duurzame landbouw, natuur- en landschapsonderhoud. Op de site kunnen ook praktijkvoorbeelden worden getoond rond biologische tuinbouw, landschaps- en groenonderhoud en inrichting van de publieke ruimte. “De expertise van het Proefcentrum kan gevaloriseerd worden door startende bedrijven, openbare besturen en particulieren. Bovendien liggen er kansen om Pamel op termijn als energieneutrale site te exploiteren”, stelt Swinnen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.