150240567_426581798413703_7190915287795768273_n Diestsestraat in Leuven.

Profploeg van 1,5 miljoen trekt winkelstraten in

LEUVEN/TIENEN/HALLE/VILVOORDE -Meer dan 30 Vlaamse gemeenten, waaronder Leuven, Halle, Zaventem, Tienen en Vilvoorde, gaan aan de slag met de ‘Profploeg’, een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Deze zullen met creatieve ideeën en concrete acties de handelskernen nieuw leven inblazen. Gemeenten kunnen nog tot en met 12 november via VLAIO een aanvraag voor de Profploeg indienen. Voor de realisatie van het project heeft Vlaanderen 1,5 miljoen euro veil. 

Vorig jaar stond 10,4% of meer dan 1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen leeg, dat is een stijging van 0,7% in vergelijking met 2019 en bijna 5% meer dan in 2008. Vlaams-Brabant ligt pal op het Vlaamse gemiddelde. In 2019 stond nog 9,8% van de handelspanden in de provincie leeg.

1,5 miljoen

De Vlaamse regering wil het tij keren en stuurt De Profploeg op pad. De Profploeg is een team van experten in uiteenlopende disciplines die naar de gemeenten trekt om concrete oplossingen aan te reiken om bruisende handelskernen te creëren. Voor het slagen van dit project heeft de Vlaamse overheid 1,5 miljoen euro veil. Intussen tekenden 33 gemeenten in op het aanbod. Andere steden en gemeenten hebben nog tot en met 12 november om hun kandidatuur voor de Profploeg in te dienen.

Wat doet de Profploeg?

De Profploeg gaat de straat op. Ze lopen rond in gemeente- of stadskernen en stellen concrete acties voor. Het kan gaan over het ontdekken van verborgen parels met potentieel, het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern.

“Veel van onze handelskernen hebben absoluut nood aan een vernieuwende visie en aanpak om hun aantrekkingskracht te versterken als een levende en leefbare biotopen voor de lokale ondernemers en de ganse bevolking”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Bij Unizo bepleiten we al jaren een beleid dat inzet op ‘bedrijvige kernen’ met, naast handel en horeca, een mix van ook andere bedrijven, diensten en activiteiten. De inzet van een Profploeg, op initiatief van de minister Hilde Crevits, speelt volop in op die vraag en zal in heel wat gemeenten een boost geven aan het realiseren van die ambitie.”

Samenwerking

Ook na de individuele begeleiding zal samenwerking tussen gemeenten die gelijkaardige acties willen uitwerken gestimuleerd worden. Daarnaast zullen goede voorbeelden en innovatieve ideeën gedeeld worden in een digitale ‘vitrine’. Dit platform - ‘De Vitrine’ - moet ter inspiratie dienen voor alle lokale besturen. Niet alleen vanuit de Vlaamse overheid krijgen gemeenten ondersteuning. Ook de provincies en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten dragen hun steentje bij op vlak van kennisopbouw en ervaringsuitwisseling.