Honkhuis

Projectontwikkelaar bouwt Het Honkhuis

LEUVEN – De Leuvense projectontwikkelaar Resiterra is gestart met de bouw van zorgvoorziening Het Honkhuis, op de Hertogensite in Leuven. In Het Honkhuis zullen 13 jongeren met een beperking hun intrek nemen. “Zo kunnen ze elkaar helpen om op eigen benen te staan”, zegt Lut Gailly, voorzitter vzw HONK en mama van Jasper. Vanaf het najaar van 2022 kunnen de jongeren hier zelfstandig komen wonen. 

Omdat de wachtlijsten voor de plaatsen in bestaande zorgvoorzieningen in Vlaanderen ontzettend lang zijn, namen de ouders van 12 vrienden met een beperking het heft in eigen handen. Via hun vzw HONK die ze in 2013 hebben opgericht, organiseren de ouders al enkele jaren een dagwerking voor de jongeren die reeds zijn afgestudeerd. Dat deden ze eerst in een woning in de Bastinstraat in Leuven. Momenteel huist de vereniging in de Noormannenstraat waar ze met de hulp van vrijwilligers en twee begeleidsters elke week verschillende activiteiten organiseren voor de vriendengroep.

Na de dagactiviteiten trekken de jongeren weer huiswaarts, al klinkt de droom van de twintigers voor een eigen woning steeds luider. Daarom startte de organisatie de moeilijke zoektocht naar een geschikt woonproject. Die ideale woning - Het Honkhuis - heeft de vzw nu gevonden op de nieuwe Hertogensite, naast het oude Rega Instituut aan de Minderbroedersstraat.

Het Honkhuis telt vier verdiepingen en heeft een bewoonbare oppervlakte van bijna 1.100 vierkante meter. “Elke bewoner krijgt in het Honkhuis een eigen studio met slaapruimte, zithoek en badkamer. Het Honkhuis omvat voorts een grote keuken met aansluitende eetruimte, een gezellige leefruimte, een therapieruimte, een berging en een polyvalente zaal met dakterras op de bovenste verdieping. De jongeren beschikken ook over een eigen fietsenstalling, zegt Erik Van Hoof, CEO van Resiterra en projectontwikkelaar van Het Honkhuis.

De Hertogensite is een bewuste keuze geweest van de vzw Honk. De ligging pal in het verkeersluwe centrum van Leuven zorgt ervoor dat de meeste activiteiten dicht in de buurt zullen plaatsvinden. Zo zullen de jongeren in vele gevallen zelfstandig naar deze activiteiten kunnen gaan. Vzw Honk zet ook nadrukkelijk in op (begeleid) werken. Ook daarvoor is deze ligging ideaal.