In 2016 raakte bekend dat Exide Technologies zijn distributiecentrum voor batterijen in Florival zou sluiten. Daarna begon de omvangrijke site van 13,4 hectare, deels gelegen in het Waals-Brabantse Grez-Doiceau en deels in het Vlaams-Brabantse Huldenberg, te verloederen. “Het was niet alleen een verloederde site, maar ook een plek waar heel wat malafide bedrijven hun intrek hadden genomen”, stelt gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA). “Daardoor was er heel veel grijze en zwarte economie op deze site. Op sommige plaatsen was het zelfs een stort.”
Vervuild
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant kon eind 2021 de voormalige batterijfabriek Tudor/Exide verwerven om ze te herontwikkelen. “Zo werden er uitdrijvingen georganiseerd, waarbij we bedrijven die hier niet hoorden, lieten buitenzetten. Dat gebeurde onder toeziend oog van de deurwaarder en de politie. Hier is dus al een heel grote opkuis geweest”, gaat Coppens verder. “In 1913 reed hier de eerste elektrische wagen rond, maar sindsdien werd de site ook heel hard vervuild. De bedoeling is om hier een nieuwe economische ontwikkeling te doen, maar dan op maat van de site.”
Aangezien de site zowel op het grondgebied van Huldenberg als Grez-Doiceau ligt, werd er samen met de POM Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant en Waals-Brabant op vrijdag een masterplan ondertekend. “Samen staan we sterker en daarom brachten we alle betrokken partijen bijeen om samen de toekomst te schrijven voor de tot ‘Florivalsite’ gedoopte bedrijvenzone”, klinkt het. Hoeveel geld het hele project zal kosten, moet duidelijk worden door het masterplan. “Al zal er weinig impact op de mobiliteit mogen zijn, want die kleine straatjes kunnen dat hier niet aan”, stelt burgemeester van Huldenberg Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD).
Natuur
“Enerzijds moeten we de economische activiteiten kunnen behouden, want dat is voor onze gemeente de enige site waar we dat kunnen. We hebben daarover een goede overeenkomst met de buren uit Grez-Doiceau”, gaat de burgemeester verder. “De site is ideaal voor de paar bedrijven die hier nog zitten, en ook om anderen aan te trekken. In symbiose met de natuur willen we hier opnieuw een mooie plek van maken. We hechten alleszins veel belang aan dat masterplan.”
De samenwerkingsovereenkomst is het begin van een traject dat enkele jaren in beslag zal nemen. De volgende stap is het ontwerp van de eerste voorstellen van herontwikkeling. Het ontwerpteam dat het masterplan zal opmaken wordt geselecteerd via de Open Oproep onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester. “Sommige gebouwen, zoals de oude molen, zijn ook niet meer toegankelijk. In de loop van dit jaar zullen sommige gebouwen al tegen de vlakte gaan. Tegen 2026 kunnen we de eerste stappen zetten”, besluit Coppens.