Proxy Delhaize Schaffen De Proxy Delhaize ligt vlakbij het kruispunt op Schoonaerde. Foto: LWH

Proxy Delhaize Schaffen gaat definitief dicht

De Proxy Delhaize van Schaffen (Diest) heeft definitief de deuren gesloten. Uitbaters Soetkin Peeters en Lorelien Vandenberghe namen met spijt afscheid. “De leuke babbels met de klanten gaan we heel hard missen”, zeggen ze.

Lorelien en Soetkin namen de uitbating twee jaar geleden over. Dat er nu al een einde komt aan hun verhaal, valt hen zwaar. “Diverse factoren spelen een rol. Onze unieke troef waren onze openingsuren. Wij waren open op zon- en feestdagen. Onze concullega’s beginnen dat ook steeds meer te doen. De nieuwe vestiging van Albert Heijn in Diest is ook op zondag open. De Delhaize in Diest-centrum, die recent werd overgenomen, gaat waarschijnlijk hetzelfde doen.”

Werken Schoonaerde

“Daarbij komen de werken voor de herinrichting van het kruispunt op Schoonaerde, die waarschijnlijk ook een zware impact zullen hebben. Bovendien zijn er problemen met de toestand van het gebouw. En die raken maar niet opgelost. Neem daarbij ook nog prijsstijgingen door oorlogen en protesten die wij niet aan de klanten wilden doorrekenen.”

Lorelien en Soetkin, die ook een koppel vormen, stonden nochtans met veel enthousiasme in hun winkel. “In het beheer vulden wij elkaar uitstekend aan”, vertelt Soetkin. “Lorelien is de geknipte persoon voor de administratie, terwijl het operationele mij beter lag. Wij konden ook rekenen op uitstekend personeel. We zijn onze medewerkers Dorien, Jitske, Peggy en Rens ontzettend dankbaar voor hun beschikbaarheid, inzet en bereidheid om er altijd voor de klanten te staan. Zonder hen zou de uitbating niet mogelijk zijn geweest.”

De Proxy Delhaize van Schaffen ging precies tien jaar geleden open. De voorbije twee jaar hadden Lorelien en Soetkin al een goede band met de klanten opgebouwd.

De vaste klanten staan ook te kijken van de sluiting. “Ik ben compleet verrast”, vertelt Kathleen Theys, die in hetzelfde gebouwencomplex als de winkel woont. “Pas toen ik ging winkelen, heb ik vernomen dat de winkel sluit. Het was super gemakkelijk om in de winkel binnen te springen.”

Hilde Vanderlinden, die in hetzelfde gebouw woont, betreurt ook de sluiting. “De handel heeft het hier moeilijk”, zeggen de twee dames. “De groentewinkel in de buurt heeft recent ook de deuren gesloten. De bakkerij vlakbij is gelukkig wel overgenomen.”

Zoontje Prosper

“Hier komen winkelen was handig want ik woon slechts op twee straten van hier”, zegt Annick Poels. “De ruime openingsuren waren een belangrijke troef.” Een vrouw uit Engsbergen bij Tessenderlo was ook een trouwe klant. “Ik kom hier al sinds de opening. Bij de groentewinkel deed ik ook geregeld inkopen. Jammer dat ook die ermee is gestopt. Die uitbater runde zijn winkel met hart en ziel.”

Voor Lorelien en Soetkin is de toekomst koffiedik kijken. “Voorlopig gaan we genieten van ons zoontje Prosper, die nu twee maanden oud is”, vertellen ze.