Nieuws Vlaams Brabant Realco wint juridische veldslag tegen schoonmaakpiraat

Realco wint juridische veldslag tegen schoonmaakpiraat

Copy Belga. Genrebeeld.

Realco wint juridische veldslag tegen schoonmaakpiraat

LEUVEN/LOUVAIN-LA-NEUVE – De ondernemingsrechtbank in Brussel heeft recent het Brabantse biotechbedrijf Realco in het gelijk gesteld in de zaak tegen de Spaanse concurrent Itram die zijn groene chemieproducten namaakte. Deze uitspraak is belangrijk voor de verdediging van het intellectuele eigendom van enzymatische oplossingen, die zo wordt versterkt.

In de afgelopen 30 jaar is Realco voortdurend bezig geweest met het innoveren en ontwikkelen van steeds efficiëntere hygiënische oplossingen voor de voedingsindustrie, de cateringsector, de gezondheidszorg en particulieren.

Enzymatische producten 

Een van de grootste innovaties van de wetenschappers van het bedrijf was zonder twijfel het gamma van enzymatische producten die het voordeel bieden de beschermende biofilmlaag te vernietigen, wat het mogelijk maakt diepgaand te desinfecteren en zo het besmettingsrisico sterk te verminderen. Bijzonder aan deze producten is dat ze biologisch van oorsprong zijn.

Efficiënt en organisch 

“Onze experts zijn erin geslaagd om een oplossing te ontwikkelen die enerzijds efficiënter is dan wat de conventionele chemie kan doen en anderzijds even groen is als zogenaamde ‘organische’ producten. Omdat onze oplossingen bovendien milieuvriendelijk en risicovrij zijn voor zowel gebruikers als apparatuur, kunnen onze klanten ze uiteindelijk ook goedkoper implementeren”, zegt Sébastien Fastrez, Head of Research & Development.

Patenteren en speuren 

De verleiding om zo’n innovatie te kopiëren is groot en daarom heeft Realco zichzelf proactief beschermd door in veel landen in Europa en daarbuiten patenten aan te vragen. Realco is ook zeer oplettend en speurt naar mogelijke kopieën die zouden kunnen opduiken. De Belgische kmo ontdekte zo dat het Spaanse Itram zijn product na probeerde te maken, en bracht het bedrijf voor de rechter. Deze laatste stelde Realco in het gelijk. Itram riskeert tot maximum 200.000 euro boete als ze de nagemaakte producten verkoopt op de Belgische markt. Bovendien moet de valsspeler de nagemaakte producten van de markt halen en vernietigen, tevens op straffe van een boete van 2.000 euro per dag.

Intellectuele eigendom 

“Omdat we de markt constant bewaken, hadden we al snel door dat deze internationale concurrent een kopie van onze enzymatische reinigingsmiddelen op de markt had gebracht,” bevestigt George Blackman, CEO van Realco. “Onze onmiddellijke reactie, het overweldigende bewijs en het heldere inzicht van de rechtbank maakten onmiddellijk een einde aan deze praktijken. Dit moedigt ons aan om nog meer gebruik te maken van onze knowhow en om respect te eisen voor ons intellectuele eigendom. Het zal ons ook in staat stellen om nieuwe wegen in te slaan voor de samenwerking met verschillende partners, zowel nationaal als internationaal.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Meise
Meise

Stephex Group koopt manège

MEISE - Het Meisese paardenbedrijf Stephex Group van Stephan Conter heeft manège Saint-Hubert in het Antwerpse Kapellen overgenomen. Conter wil… Lees meer

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Michel bouwt bandencentrale 2.0

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Hever (Boortmeerbeek) heeft zaakvoerder en eigenaar Michel Vantilt zijn nieuwe bandencentrale Banden Michel in… Lees meer