Big Bazar Foto: rr

Rechter spreekt faillissement uit over Big Bazar, dat drie winkels in Vlaams-Brabant heeft

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag na een wekenlange strijd het faillissement uitgesproken over Big Bazar. De discounter heeft ook drie winkels in Vlaams-Brabant.

De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte. De budgetketen heeft elf winkels in Vlaanderen, waarvan drie in de provincie Vlaams-Brabant.

De rechtbank in Leeuwarden weigerde maandag voor de derde keer om een schuldenexpert aan te stellen om het bedrijf uit de financiële problemen te helpen. Daarop werden dinsdag opnieuw faillissementsaanvragen in behandeling genomen.

Big Bazar zat al twee keer in deze situatie en beide keren werd vlak voor de deadline een verzoek voor het aanstellen van een schuldenexpert ingediend. De aanvragen voor een bankroet kwamen daardoor telkens in de wacht te staan. In totaal liepen tegen Big Bazar ruim dertig faillissementsaanvragen.

Prijsstijgingen

Afgelopen zomer meldde de koopjesketen in de financiële problemen te zitten. Dit komt volgens Big Bazar door de forse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder gingen uitgeven. De laatste tijd zijn veel rekeningen niet meer betaald, tot ergernis van verhuurders van winkelpanden en leveranciers.

Personeel van de winkelketen heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo’n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1.300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

“Altijd betaald”

In een interne mededeling aan het personeel wijt Big Bazar het probleem met de uitbetaling van lonen aan twee schuldeisers, waaronder het voormalige moederbedrijf Mirage.

“Helaas moeten we jullie laten weten dat de lonen niet uitbetaald zullen worden. Wij willen dit heel graag voor jullie doen en we beschikken over de middelen om dit nog te kunnen doen voor jullie”, staat in het bericht.

Advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar stelt dat de koopjesketen de medewerkers heel graag wilde uitbetalen. Maar als andere schuldeisers dan het personeel zich benadeeld voelen, dreigt de hele afwikkeling van het verwachte bankroet in een heel negatieve sfeer te beginnen, beargumenteert hij. De advocaat voegt eraan toe dat het personeel altijd zijn loonvorderingen betaald krijgt bij een faillissement.

Big Bazar kreeg maandag voor de derde keer te horen dat de rechter het bedrijf geen periode gunt waarin een deskundige kijkt of een akkoord met schuldeisers mogelijk is. Naar verwachting spreekt de rechtbank Amsterdam dinsdagochtend nog het faillissement uit over het bedrijf, waartegen ruim dertig faillissementsaanvragen liepen.

“Getouwtrek is killing”

Vakbond CNV heeft de mededeling over de lonen ook gezien. "Dit is precies waar we ons zorgen over maakten, dat getouwtrek is killing”, zegt vakbondsbestuurder Erik Maas. Hij spreekt ook zijn bewondering uit voor de inzet van het personeel, dat ondanks de grote financiële problemen door bleef werken voor Big Bazar.