Recordaantal faillissementen in Vlaanderen in zomermaanden, Vlaams-Brabant grootste stijger

Het aantal faillissementen in ons land gaat nog altijd in stijgende lijn, zo blijkt vrijdag uit de cijfers voor de zomermaanden van het studiebureau Graydon. In Vlaanderen werden in juli en augustus 682 faillissementsuitspraken gedaan, ruim 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een nieuw record. De provincies Vlaams-Brabant (137 faillissementen, +75 procent) en Oost-Vlaanderen (149, +1,36 procent) tekenden voor een absoluut record.

Over heel België werden in juli en augustus 1.133 faillissementsvonnissen uitgesproken: 22,9 procent meer dan vorig jaar. Ook voor Brussel was er in de zomermaanden opnieuw een stijging (+32 procent tot 181), en dus gaat het om "een trendbreuk" tegenover de voorgaande maanden toen het aantal faillissementen daalde, zegt Graydon.

Recordcijfers voor Vlaams-Brabant

Met betrekking tot de provincie Vlaams-Brabant wijst Graydon in hun rapport erop dat de stijging vooral een zaak is van het arrondissement Halle-Vilvoorde dat onder de bevoegdheid valt van de Nederlandstalige kamer van de Brusselse Ondernemingsrechtbank. Daar heeft het studiebureau een stijging vastgesteld van het aantal faillissementen met +115,22% of naar 99 uitspraken. Dit arrondissement laat de jongste zomermaanden een absoluut record optekenen.

Ook met deze gecumuleerde cijfers sneuvelen in Vlaams-Brabant records waarbij opnieuw de scherpe stijging opvalt van het aantal faillissementen binnen het arrondissement Halle-Vilvoorde (501 uitspraken, een stijging met +88,35% én een uitgesproken absoluut record) terwijl de stijging binnen het arrondissement Leuven (+16,85%) gematigder is.

In Wallonië werden 269 bedrijven failliet verklaard, een stijging met 26 procent. Qua sector blijft de bouw bijzonder kwetsbaar: sinds begin dit jaar werden er al 1.367 bouwbedrijven failliet verklaard, een absoluut record. Ook de transportsector is met 420 faillissementen sinds begin dit jaar goed voor een nieuw record. Op de derde plaats staat de autohandel en garages (238 faillissementen).

Opvallend veel jonge bedrijven overkop

Opmerkelijk is dat steeds meer jonge bedrijven over de kop gaan, een fenomeen dat bijna volledig toe te schrijven is aan Vlaanderen, zegt Graydon. "Bedrijven van nul tot vier jaar oud maken er 46,7 procent van het totaal aantal faillissementen uit", klinkt het. Enerzijds doordat veel van die bedrijven werden opgericht net voor corona en dus niet over 'stootkussens' beschikten die nodig waren om die moeilijke periode te overbruggen. Anderzijds door de jacht op frauduleuze bedrijven die is ingezet door de ondernemingsrechtbank in Brussel.