ERA 2 In moeilijke tijden gaan klanten sneller naar ‘grote namen’. Foto: Belga

Recordomzet voor Era in sputterende woningmarkt

Ondanks een sputterende markt kende Era, de grootste vastgoedmakelaar van Vlaanderen, een recordjaar. “Tijdens covid verkocht vastgoed zichzelf, vandaag moeten we weer vol aan de bak.”

2023 was niet bepaald een hoogvlieger voor vastgoedmakelaars. Het aantal transacties in ons land daalde met 15 procent tegenover 2022, bleek uit de cijfers van de Belgische notarissen. De prijs van woningen bleef vrij stabiel, huizen stonden langer te koop.

Maar ondanks die tegenwind slaagde Era, de grootste vastgoedmakelaar van België, erin om zijn omzet met 10 procent op te krikken tot 61,5 miljoen euro – een record en een verdubbeling in vijf jaar tijd. In totaal verkocht Era voor 2,1 miljard euro aan vastgoed. Vooral in Brussel en Wallonië, waar Era in 2022 tien nieuwe kantoren heeft geopend, was er een stevige groei (47 procent).

Grotere databank

“We hebben van de crisis een opportuniteit gemaakt”, zegt CEO Krijgsman. En de groei van vorig jaar heeft de honger nog niet gestild. “Tegen 2030 willen we naar een omzet van 100 miljoen euro gaan, en tegen 2025 moeten we ook marktleider in Franstalig België zijn”, klinkt het. Daarvoor moet de omzet ook dit jaar weer met 10 procent groeien. Nieuwbouw zou nog meer een motor voor de groei kunnen worden.

Dat de Belgische marktleider schijnbaar weinig last had van de dip in de markt, valt volgens Krijgsman te verklaren doordat verkopers in moeilijke tijden sneller teruggrijpen naar grote makelaars, die over een veel grotere databank beschikken. Van de investeringen daarin de afgelopen jaren plukt Era vandaag de vruchten, denkt Krijgsman. “Tijdens corona was een huis verkopen eigenlijk niet zo moeilijk. Al voor een makelaar aan de rondleiding begon, vroegen potentiële kopers of ze een bod konden doen. Vandaag is dat niet meer zo, en moeten makelaars weer vol aan de bak. Voor kleine makelaars wordt het soms moeilijker om te concurreren, omdat ze bijvoorbeeld een beperktere databank hebben.”

Kopersvertrouwen

Toch blijft ook Era sterk afhankelijk van de evoluties op de vastgoedmarkt. Die hangt heel erg af van de beslissingen in Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank bepaalt of de rente verder zal stijgen, stabiliseren, dan wel dalen. Maar ook economische en geopolitieke stabiliteit wegen door, omdat ze invloed hebben op het “vertrouwen” van kopers, zegt Krijgsman.

Na de coronapiek en de grote terugval van vorig jaar verwacht hij dat het aantal transacties met 5 procent zal stijgen, en zo weer zal aanknopen bij het niveau van voor corona.