Renovatie van Ginder-Ale in Merchtem krijgt vorm

ginderaleDe plannen voor de renovatie van de voormalige bottelarij van Ginder-Ale in Merchtem krijgen een concrete invulling. Op het gelijkvloers komen vooral winkels. De werken aan de bottelarij gaan begin volgend jaar van start. De verbouwingen aan het brouwerijgedeelte kunnen eind dit jaar afgerond worden. De plannen voor de verbouwing werden uitgetekend door projectontwikkelaar Dockx.

Terwijl de werken aan de hoogste toren en het complex rond de voormalige leegstaande brouwerij vorderen, zijn er nu ook plannen met het tweede gedeelte. Er komen commerciële units, met daarboven een parkeerterrein. De volgende verdieping bestaat uit woongelegenheden. Het gaat om appartementen en lofts. Op de vierde verdieping wordt een open, semipublieke ruimte ontworpen.

In het oude gebouw van dertig meter hoog is 17.000 vierkante meter ruimte ter beschikking. Meer dan twintig jaar werd over de toekomst van de brouwerij gediscussieerd. Projectontwikkelaar Dockx kocht in 2009 het grootste deel van de brouwerij en ontvouwde de plannen die nu worden uitgewerkt.

De Ginder Ale is een begrip tot ver buiten Merchtem. De brouwerij werd gesticht in 1871 en kwam in 1888 in handen van de familie Van Ginderachter. Omgedoopt tot Matinas was het in de jaren vijftig de derde grootste brouwerij van het land. In 1973 werd de brouwerij verkocht aan Artois, het latere AB InBev. Ginder Ale werd tot 1991 in Merchtem gebrouwen. Nadien werd de productie naar Leuven overgebracht.