sonian Foto: mdt

Restaurant aan rand van Zoniënwoud sluit de deuren: “De nasleep van corona en de energiecrisis deed ons de das om”

Het restaurant Sonian, gelegen in de Duboislaan en aan de rand van het Zoniënwoud in Hoeilaart, zal voorlopig niet meer openen. Uitbaters Frank en Victoria Jacobs houden het voor bekeken na een mindere periode. “De agenda vol huwelijks- en communiefeesten moeten we dus annuleren.”

Sonian stond bekend om haar idyllische ligging, vlak aan het Zoniënwoud, waar heel wat wandelaars er na een stevige tocht gingen vertoeven. Frank en Victoria Jacobs baatten het restaurant de afgelopen vijf jaar uit, en vonden er ook hun plezier in. Al is dat nu voorbij. “We vinden het echt jammer”, zegt Frank. “Ik had altijd het idee dat dit mijn laatste halte zou zijn in mijn professionele carrière, maar die plannen moet ik dus herzien.”

Geen buffer

Zo gaf de financiële toestand van Sonian uiteindelijk het definitieve nekschot. “Eerst speelde het coronavirus ons parten, en vlak nadien kregen we de klap van de energiecrisis”, gaat de uitbater verder. “Dat heeft ons pijn gedaan. Mijn voorschotfacturen waren ineens dubbel zo duur als voordien. Zoals je kan zien, zitten we in een slecht geïsoleerde houten chalet. Ik moest het hier dus heel goed verwarmen. Daardoor zat ik aan een voorschotfactuur van 2.000 euro per maand. Tel daar nog eens de huur en de onderhoudskosten bij, en dan kom je al snel aan 5.000 euro. Dat was een groot probleem.”

“Daarnaast zijn we ook een enorm seizoensgebonden zaak. Het terras draaide in de zomer ontzettend goed: het zat er elke dag helemaal vol. Ook als het slecht weer was, kwamen er toch nog wat mensen langs. In de winter is het een ander verhaal. De laatste vier maanden heeft het bijna alleen maar geregend, en werden parken en bossen vermeden door de sterke wind. Covid en de energiecrisis zorgden ervoor dat we tijdens de goede zomermaanden geen buffer konden opbouwen, waardoor we genoodzaakt zijn om nu te sluiten.”

Aanvragen

Het pand werd gehuurd van Agentschap Natuur en Bos in het kader van Natuurinvest. Momenteel is het niet duidelijk wat er met het gebouw zal gebeuren. “Ze zijn nu aan het wachten tot alles hier weg is, en dan vermoed ik dat ze een nieuwe kandidatuur zullen opstarten. Ik ga het alleszins wel missen. Sommige mensen kwamen zelfs van Antwerpen of Ieper om hier iets te komen eten of drinken. Ik zag net nog in de agenda dat we enorm veel aanvragen hadden voor huwelijken, verjaardags- en communiefeesten, maar die kunnen dus helaas niet meer plaatsvinden”, besluit Frank.