Afbeelding2 Chef Anthony Presti en zijn vrouw Aurélie De Weghe. Foto jvi

Restaurant La Dotta haalt eerste Gault&Millau-vermelding binnen

GROOT-BIJGAARDEN - Restaurant La Dotta uit Groot-Bijgaarden is een van de enige nieuwkomers uit de ruime regio in de culinaire gids Gault&Millau 2023. Voor zaakvoerders Anthony Presti (42) en zijn vrouw Aurélie De Weghe (39) is de vermelding een bekroning van jarenlange inzet.

Chef Anthony Presti (42) van La Dotta kreeg de Italiaanse keuken met de paplepel ingegoten door zijn vader die in Italië geboren is. Voor hem en zijn vrouw Aurélie De Weghe (39), die zaalverantwoordelijke is in de zaak langsheen de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden, staan sfeer en gastvrijheid hoog in het vaandel.

Samen openden ze een vijftal jaar geleden de deuren van het Italiaans restaurant waarin ze resoluut kiezen voor eenvoudige gerechten vol smaak.

Als we Anthony maandag contacteren, is hij druk in de weer met het maken van artisanale kroketten voor de maandagavondshift. Dat La Dotta met een score van 12/20 voor het eerst wordt opgenomen in de gerenommeerde Gault&Millau gids blijkt voor hem op dat moment nog een grote verrassing te zijn.

“Je bent toch zeker hé?”, vraagt hij eerst nog voorzichtig. We verzekeren hem dat hij zelf op de site van Gault&Millau zijn score en juryverslag kan inkijken. Daar heeft de culinaire gids onder meer mooie woorden voor de verse pasta van de chef met zomertruffel en parmezaan. “Smaakt pico bello”, valt er te lezen.

Flesje kraken

Zijn eerste vermelding in de gerenommeerde gids doet de chef duidelijk veel deugd. Het waren dan ook helemaal geen simpele jaren voor de horeca, ook voor La Dotta niet. “We hebben er hard voor gewerkt”, zegt Anthony. “De laatste maanden en jaren door de gekende redenen ook met minder personeel. Dat heeft zijn nadelen want de werkdagen duren langer, maar ook zijn voordelen want je hebt veel meer zelf in de hand.”

De werkwijze van het koppel veranderde doorheen de jaren dan wel, het motto van Anthony en Aurélie gelukkig voor de gasten van La Dotta niet. “We doen alles alsof het voor onszelf is”, zegt Anthony. “Tegelijkertijd zijn we van mening dat er altijd vooruit gedacht moet worden, want stilstaan is achteruitgaan. Alles kan altijd beter, en dat werpt nu vruchten af.”

Of de score in Gault&Millau gevierd zal worden? “Eigenlijk had ik Aurélie nog maar recent gezegd dat ik deze maand geen alcohol zou drinken. Maar op deze vermelding een flesje kraken, zullen we dat toch met plezier door de vingers zien. Dit moet gevierd worden”, besluit Anthony.