Op campus Pellenberg in Lubbeek heeft UZ Leuven vrijdag een therapietoren van het revalidatiecentrum geopend. In het nieuwe gebouw krijgen revaliderende patiënten voortaan hun behandelingen. Dat gaat van mensen die na een auto-ongeval weer moeten leren praten en lopen tot patiënten met sportletsels of complexe pijnklachten.
De therapietoren staat symbool voor de richting die campus Pellenberg verder wil uitgaan als toonaangevend revalidatiecentrum in België. Het ziekenhuis kiest niet alleen voor een architecturaal vernieuwend concept, maar ook voor nieuwe softwaregestuurde trainingsprogramma’s, hydrotherapie en innovatieve manieren om mensen weer klaar te stomen voor het dagelijkse leven of hun beroepsleven.
De ruimtes in het acht verdiepingen tellend gebouw zijn multifunctioneel en dienen zowel voor individuele sessies als voor groepssessies. De therapeuten hebben niet langer elk hun eigen lokaal waar patiënten langskomen maar gaan naar de gemeenschappelijke ruimtes in functie van de revalidatiedoelen van de patiënt.
Dynamisch
In de therapietoren krijgen dagelijks 96 gehospitaliseerde patiënten hun revalidatiesessies, onder wie 34 geriatrische patiënten. Daarnaast krijgen gemiddeld tachtig externe patiënten per dag er hun therapie. Patiënten zijn een halfuur tot vijf uur per dag bezig.
In de toekomst zal het aantal niet-gehospitaliseerde patiënten nog stijgen. Vanaf mei zullen bijvoorbeeld patiënten met lymfoedeem gedurende drie weken een intensief revalidatieprogramma volgen in campus Pellenberg. Op weekbasis wordt in het centrum 1.500 uur therapie gegeven door een team van sporttherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en sociale werkers.
“In ons revalidatiecentrum willen we zo weinig mogelijk de sfeer van een ziekenhuis oproepen”, zegt Koen Peers, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie. “Bedoeling is om een open en ongedwongen sfeer te scheppen waarin revalidanten, therapeuten en familieleden elkaar stimuleren om te werken aan hun herstel en herintegratie in de maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat je met zo’n dynamische revalidatiegeneeskunde patiënten boven zichzelf kunt laten uitstijgen en hen zaken laat doen waarvan ze dachten dat ze niet mogelijk waren.”