Robothond AB Inbev Foto: Boston Dynamics

Robothond inspecteert productielijnen bij AB InBev

Brouwerij AB Inbev heeft in Leuven een wel heel opvallende werknemer rondlopen. Spot is zijn naam. En Spot... is een robothond. “Hij heeft al heel wat problemen voor ons gevonden”, klinkt het.

Spot is een robot gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics. “We leerden Spot kennen via onze Amerikaanse collega’s in St. Louis”, zegt David Sönksen-Gregory, Strategic Projects Acceleration Manager bij AB Inbev. “We zagen de verbazingwekkende resultaten die ze daar behaalden. Daarop werd het pilootproject ook hier in Leuven opgestart.”

De robothond werd voor een test naar Leuven gebracht, om te onderzoeken hoeveel technische problemen of lekken hij kon ontdekken. Amper twee uur later was zijn waarde bewezen. Hij kreeg meteen een full-time job.

LEES OOK. AB Inbev wordt hoofdsponsor van de Olympische Spelen

Sindsdien voert Spot volledig autonoom elke week 1.800 individuele inspecties uit op de tien verpakkingslijnen die elk uur 50.000 blikjes en flesjes Stella Artois, Budweiser en Corona afleveren. Enerzijds gaat de robot met zijn thermische camera op zoek naar afwijkingen. Zo wordt onderzocht of bepaalde delen zoals pompen of versnellingsbakken, oververhit dreigen te raken.

Sceptisch en lacherig

“Daarnaast werkt Spot ook met een akoestische sensor. We hebben enorm veel pijpleidingen en kleppen in onze brouwerij. Zelf kunnen we problemen vaak pas horen als we de productielijn volledig stilleggen, ook al staan we er vlak naast. Spot doet het zonder dat we de productie moeten onderbreken. Hij kan de storingen ook vaak opsporen voordat ze problemen veroorzaken. Zo dringen we de downtime enorm terug”, aldus Sönksen-Gregory.

“In het begin waren de reacties wat lacherig”, zegt Staf Vanzurpele, Plan Technical Expert Maintenance in Leuven. Werknemers waren sceptisch, maar ook benieuwd. “Steeds meer beseffen vooral de techniekers dat het wel een toegevoegde waarde is. Spot heeft al heel wat problemen gevonden. Zo heeft hij al oververhitte motoren gevonden, een reductiekast die zonder olie aan het draaien was en een ventilatortje dat van een motor losgekomen was. We hebben ook een aantal grote persdruklekken gevonden. Het saaie werk – het meten – wordt weggenomen bij de technieker, zodat die zich kan concentreren op het repareren van de defecten die Spot vindt.”

In zijn eerste zes maanden in Leuven heeft Spot bijna 150 technische fouten opgespoord. De gemiddelde tijd die door techniekers gespendeerd moest worden aan reparaties werd door de inzet van Spot gereduceerd van enkele maanden tot amper dertien dagen. “Doordat de problemen veel sneller opgemerkt worden, kunnen we sneller herstellingen uitvoeren. Daardoor zien we de productiviteit van de brouwerij toenemen, en het energieverbruik dalen. Dat is enorm positief met het zicht op onze ambitie om energieneutraal te zijn tegen 2028”, klinkt het. En nog een pluspunt: met alle tijd die Spot de techniekers al heeft uitgespaard, heeft de robot zich in één jaar tijd al terugbetaald.

“Lach op je gezicht”

Een enorme aanwinst dus, die Spot intussen tot een onmisbare waarde in het team maakte. “Mensen zien Spot hier niet als een robot of een machine”, zegt brouwerijmanager Olivier Maillet. “In de brouwerij is het onze hond, onze collega. Als je Spot voorbij ziet wandelen, brengt het een lach op je gezicht.”