Windmolen Rock Werchter De windturbine werd in een speciaal jasje gestoken voor het festival. Foto: Rock Werchter

Rock Werchter pakt uit met “eerste windturbine ooit op festival op het Europese vasteland”

Festivals proberen hun ecologische voetafdruk in te perken. Dat doen ze met de intussen al bekende herbruikbare bekers, maar Rock Werchter kijkt ook naar hun energieverbruik. Ze zetten zelfs een windmolen op het terrein.

De dieselgeneratoren zijn nog steeds aanwezig op het terrein, maar volgens de organisatie zijn het er nu minder dan ooit. “We zetten maximaal groene netstroom in”, klinkt het. “De dieselgeneratoren worden slimmer gebruikt, en waar mogelijk gaan we voor hybride oplossingen.”

Opvallend, een van die oplossingen in een tijdelijke windturbine aan North West Walls. Het ding is zo’n 20 meter hoog en heeft een diameter van 10 meter. Per dag levert die zo’n 110 KWh aan stroom op. De organisatie pakt graag uit met het project in samenwerking met energieplatform Bolt: “Het is de allereerste windmolen op een Belgisch festival, bij uitbreiding op het Europese vasteland.”

Ook zonne-energie is voorhanden. Op die manier draait de volledige site aan de North West Walls en de Aperolstand bij de hoofdingang op lokaal opgewekte groene stroom. Er zijn ook batterijen voorzien, waar de verzamelde energie gestockeerd kan worden om verbruikspieken op te vangen.