Nieuws Vlaams Brabant Ruim 2 miljoen euro voor betere beveiliging van microchips

Ruim 2 miljoen euro voor betere beveiliging van microchips

Ruim 2 miljoen euro voor betere beveiliging van microchips

microchipsProfessor Ingrid Verbauwhede van iMinds en de KU Leuven ontvangt een Europese beurs (ERC Advanced Grant) van meer dan 2 miljoen euro voor haar onderzoek naar een betere beveiliging van microchips. Het onderzoeksproject voor een nieuwe aanpak is niet alleen belangrijk vanuit technologisch oogpunt, maar heeft ook een grote maatschappelijke waarde. Het moet onze elektronica resistenter maken tegen misbruik en aanvallen.

Microchips duiken overal op en verzamelen soms erg gevoelige informatie. Dat maakt hen een geliefkoosd doelwit van malafide figuren en organisaties die deze data willen bemachtigen. Met het Cathedral-project wil professor Verbauwhede beveiligingsmechanismen inbouwen in elektronica om die resistenter te maken tegen hacks. Dat moet de basis leggen voor een nieuwe generatie microchips die op een veilige manier gebruikt kunnen worden in gevoelige sectoren, van medische toepassingen tot de bankensector.

Microchips duiken op in dagelijkse items maar worden ook verwerkt in voorwerpen waarin we de snufjes niet meteen verwachten. Dankzij microchips kan een pacemaker data doorsturen naar de arts. Maar al die elektronica kan worden gehackt, zeker als we onze toestellen via het internet of things met elkaar verbinden.

“Vroeger was het beveiligen van elektronica gemakkelijk. Maar tegenwoordig zit er een elektronicacomponent in bijna elk gebruiksvoorwerp en dat maakt het complexer”, zegt Verbauwhede. “Wij onderzoeken hoe zelfs het allerkleinste apparaat voorzien kan worden van een soort beveiligingsharnas.”

“De volgende jaren zullen we methodes ontwikkelen om beschermingsalgoritmen in microchips te integreren. Ook nieuwe generaties van cryptografische algoritmen, die decennialang bescherming bieden, kunnen worden geïmplementeerd.” Voor de industrie is het implementeren van cryptografie op microchips geen optie. “Cryptografie overboord gooien is geen goed idee. Het maakt al integraal deel uit van ons leven, voor toepassingen zoals internetbankieren tot de technologie in onze autosleutels.”

De onderzoeksgroep van iMinds en KU Leuven is goed geplaatst om een doorbraak te forceren. Door de aangekondigde fusie met Imec kan de groep ook een beroep doen op de expertise van het Leuvense bedrijf in procesvariaties bij chiptechnologie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.