Russische discounter Mere onder de naam MyPrice. Foto rr Russische discounter Mere onder de naam MyPrice en burgemeester Inez De Coninck (N-VA). Foto rr

Russische discounter opent opnieuw de deuren in Opwijk

De Russische discounter Mere opende in Opwijk afgelopen vrijdag plots opnieuw een winkel. Deze keer wil aanvrager Lightkommerz – de koepelonderneming boven Mere – het opnieuw proberen onder de naam MyPrice. De vorige keer sloot Mere de deuren al na vier maanden wegens geen commercieel succes.

In juni 2022 opende Mere de deuren van zijn eerste Russische winkel in ons land aan de Steenweg op Vilvoorde 476 in Opwijk, maar het duurde niet lang voordat die alweer de deuren sloot. Rond het Russische warenhuis was heel wat te doen geweest, er waren zelfs protesten tegen de opening. “In dat gebouw was voorheen de Red Market van Delhaize gevestigd”, zegt burgemeester Inez De Coninck (N-VA).

“Als gemeente zaten we hier zacht gezegd helemaal niet op te wachten. De oorlog in Oekraïne was pas uitgebroken, we konden de opening met enkele maanden uitstellen. Eerst omwille van de veiligheid, we zetten ook politie in. Maar ook waren er nog zaken die door de Federale Overheids Dienst Economie moesten worden gecontroleerd.”

“Zo moest nagegaan worden of er geen Russische producten werden ingevoerd waarop een embargo stond. Er moesten ook zaken in orde worden gebracht inzake brandveiligheid. Uiteindelijk bleek de winkel met de regelgeving in orde en opende in juni 2022.”

MyPlace

Maar na vier maanden sloot Mere opnieuw de deuren. “Onze winkel Mere in Opwijk gaat helaas sluiten”, meldde het management toen via Facebook. “Commercieel bleek deze onvoldoende rendabel. Momenteel zijn we op zoek naar panden in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven. Ons plan is om tien winkels in deze steden te openen.”

Nu is in Opwijk plots weer een Russische discounter, onder de naam MyPlace. Het concept is hetzelfde: Russische producten tegen bodemprijzen, maar ook toiletpapier, blikjes Coca-Cola en andere (merk)producten aan zeer lage prijzen. Die kopen ze volgens retailexperten aan in het verre en goedkope buitenland in bijvoorbeeld Estland of Rusland. Ook de inkleding van de winkel is behoorlijk summier. Het is te zeggen: de paletten worden gewoon in gangen geplaatst.

“Het is niet het soort winkel waar Opwijk op zit te wachten”, meent burgemeester De Coninck. “Mij zal je er zeker niet zien. We hebben in Opwijk een kwalitatief goed aanbod van eigen supermarkten en lokale handelaars. Het is wat raar dat ze het opnieuw proberen, maar we kunnen er eigenlijk niets tegen doen. Alles blijkt in orde te zijn met de vergunningen. De firma zette het huurcontract gewoon verder en heropent nu onder een andere naam.”

Drie filialen

“Ze maakten wel in Opwijk reclame met een tweetalige folder in het Nederlands en het Frans. Daar gaan we vanuit het schepencollege zeker op reageren. We zullen de betrokken firma hierover aanschrijven. Ik hoop dat dit verhaal eenzelfde einde kent als de vorige keer. Er was toen geen toestroom van kopers en de winkel sloot uiteindelijk de deuren.”

MyPrice kondigde alvast de opening van drie filialen aan. In Opwijk is de opening dus een feit, maar My Price wil deze maand ook aan de Varkensmarkt in Boom een winkel openen. Daar is nog geen positief brandweerverslag, waardoor de winkel er (nog) niet opent. De Russische discounter opende wel al een filiaal in het Henegouwse Boussu.