Nieuws Vlaams Brabant Sanering van productieafval van asbestverwerkende bedrijven

Sanering van productieafval van asbestverwerkende bedrijven

Sanering van productieafval van asbestverwerkende bedrijven

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) is in Kapelle-op-den-Bos begonnen met een nieuwe fase in de sanering van terreinen die werden opgehoogd of verhard met productieafval van asbest. Tot en met eind dit jaar worden liefst 132 saneringsprojecten uitgevoerd.

“In het verleden werd in de regio rond Kapelle-op-den-Bos productieafval van de voormalige asbestverwerkende bedrijven veelvuldig gebruikt als ophogings- of verhardingsmateriaal”, zegt Ovam over de nieuwe saneringsfase.

“We treffen dergelijk afval vandaag nog steeds aan in opritten, bermen, nutsleidingen, putten, dijken, waterbodems en veldwegen. Het gaat om gebonden asbestcementplaatjes die als snij- of perforatieresten vrijkwamen bij de productie van asbestcementen leien en -platen.”

De eerste saneringen startten in 2004. “In totaal werden al 800 percelen gereinigd. In het verleden lag het accent op de asbestdraailingen. Nu wordt het asbestproductieafval aangepakt dat in het verleden gratis werd meegegeven in de fabriek en gebruikt voor ophogingen of verhardingen. Er bestaan daarover geen inventarisatiegegevens”, stelt Jan Verheyen, woordvoerder van Ovam.

In 2015 konden dergelijke gronden worden aangegeven. “Van de 200 meldingen kwamen er na onderzoek 132 in aanmerking om gesaneerd te worden. De klus zal tegen december 2017 geklaard zijn.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.