2 Katrien Helsen, directeur dienstverlening SBB; Thomas Aertgeerts, CEO Aeco; Raf Sels, CEO SBB; Arnout Aertgeerts, co-founder Aeco; Ruben Aertgeerts, CTO Aeco

SBB pompt 700.000 euro in bedrijf van Leuvense broers

LEUVEN/BEKKEVOORT/DILBEEK - SBB Accountants & Adviseurs, het grootste Vlaamse accountants- en advieskantoor met vestigingen in onder andere Leuven, Bekkevoort en Schepdaal (Dilbeek), pompt 700.000 euro in Aeco, een fintech start-up van drie broers uit Leuven die marktleider wil worden in het automatiseren van fiscale adviezen.

Via zijn software wil Aeco fiscaal advies voor iedereen toegankelijk maken. SBB gelooft dat de technologie van Aeco de job van accountant aantrekkelijker kan maken en het zo de ‘war for talent’ in de sector kan winnen. Achter Aeco staan de drie broers Thomas, Arnout en Ruben Aertgeerts uit Leuven. Als fiscaal jurist, burgerlijk ingenieur en fysicus vormen ze een complementair team met een duidelijke missie: fiscaal advies aan bedrijven en ondernemers automatiseren. Aeco werd gelanceerd als beloftevolle start-up bij accelerator Start-it@KBC en is nu anderhalf jaar operationeel.

Adviezen automatiseren

“De roep voor moderne dienstverlening en communicatie klinkt ook in de accountancy sector steeds luider. Zelfstandigen en bedrijven klagen vaak dat hun accountant te traag en moeilijk verstaanbare adviezen geeft. We zijn het gewoon om in alle aspecten van ons leven snel, persoonlijk en begrijpelijk geholpen te worden. Fiscale dienstverlening hinkt hier nog achterop. Elk advies op een ‘ambachtelijke’ manier neerschrijven in mails is niet meer van deze tijd. Adviezen worden zo te duur voor de klant en accountants hebben er simpelweg de tijd niet meer voor. Met Aeco willen we fiscaal advies automatiseren en ervoor zorgen dat de adviezen vlot leesbaar zijn én fris en modern ogen”, zegt Thomas Aertgeerts, CEO van Aeco. Vraagt een klant bijvoorbeeld naar de fiscale voordelen van een elektrische wagen, dan kan de expert snel een eerste geautomatiseerd advies sturen. Door de software te koppelen aan boekhouddata, is het advies ook op maat van de klant.

Belangrijke investering 

SBB Accountants & Adviseurs pompt 700.000 euro in de ontwikkelingen bij Aeco. “Dit is voor ons een belangrijke investering. De verdere automatisering van onze dienstverlening is al lang ingezet. We zijn uiteraard altijd geïnteresseerd in beloftevolle technologie die onze klanten en medewerkers het leven makkelijker kan maken. Maar er is nog een veel belangrijkere reden voor dit partnership. Zeker in het middensegment van accounting-bedrijven zijn accountants en financiële medewerkers knelpuntberoepen. De accountant die erin slaagt om de saaie administratieve taken zoveel mogelijk te automatiseren en financiële, fiscale en juridische gegevens automatisch in real time aan zijn klanten aan te bieden, maakt zo tijd en ruimte voor zijn medewerkers om voluit de boeiende rol van ondernemerscoach voor hun klanten op te nemen. We zijn ervan overtuigd dat jonge innovatieve spelers zoals Aeco de sleutel in handen hebben om de ‘war for talent’ in onze sector te winnen”, zegt Raf Sels, CEO van SBB Accountants & Adviseurs.

Onafhankelijkheid 

Ook na de investering van SBB blijft Aeco onafhankelijk opereren en haar software verkopen aan andere  bedrijven. Zo werkt Aeco vandaag al voor tal van andere grote accountancy kantoren en zijn ook sociale secretariaten zoals Acerta en Partena klant. De kapitaalinjectie van 700.000 euro is voor Aeco belangrijk om het platform verder te ontwikkelen en de groei exponentieel te versnellen. De schaalgrootte van SBB in het kmo-segment en de centrale ondersteuning van een stevig kenniscentrum zijn hier cruciaal. SBB is een ideaal laboratorium om snel adviezen te automatiseren en meteen bij 23.000 eindklanten te krijgen. SBB telt 28 kantoren in ons land en stelt 580 mensen tewerk. SBB heeft momenteel nog zo’n 70 vacatures openstaan.