Nieuws Vlaams Brabant Schade voor fruittelers door late nachtvorst groter dan verwacht

Schade voor fruittelers door late nachtvorst groter dan verwacht

Schade voor fruittelers door late nachtvorst groter dan verwacht

De vriestemperaturen in de nacht van 19 op 20 april hebben zware gevolgen gehad voor de fruitteelt. Dat heeft de Boerenbond gemeld op basis van een bevraging bij een 300-tal leden, van wie de helft uit het Hageland in Vlaams-Brabant en het aangrenzende Haspengouw. Vooral kersen, appels en peren kregen het zwaar te verduren.

Niet alle fruitsoorten werden even zwaar getroffen. In de kersenteelt is het verlies het grootst: gemiddeld 82 procent van de kersen liep zware vorstschade op. Bij de appels verwachten de telers een verlies van 78 procent, bij de peren is gemiddeld 63 procent beschadigd.

Telers die hun fruit die nacht tegen de kou hebben beschermd, onder meer door beregening of vuurpotten, kwamen iets beter weg. Daar is 56 procent van de kersen, 50 procent van de appelen en 37 procent van de peren beschadigd. Volgens de Boerenbond werd maar een beperkt deel van het fruit beschermd, omdat telers meestal maar een kleine oppervlakte van hun totaal areaal tegen de kou kunnen bewapenen.

Of de vorstschade de fruitprijs de hoogte zal injagen, kan de Boerenbond (nog) niet zeggen. De Belgische fruitprijs wordt mee bepaald door de totale Europese oogst en die is nog niet bekend. “Een hogere prijs kan de opbrengstverliezen volgens de Boerenbond waarschijnlijk niet compenseren, gelet op de grote verliezen.”

Naast fruittelers ondervonden ook boomkwekers schade aan hun jonge planten. Ook de sierteelt werd getroffen. De organisatie heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) gevraagd om na te gaan of de schadedrempels voor een tussenkomst van het rampenfonds bereikt werden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.