Robbe Galicia en Seppe Platteeuw van vegan frituur. Foto hsb Robbe Galicia en Seppe Platteeuw van vegan frituur. Foto hsb

Seppe en Robbe openen eerste vegan frituur in Leuven

Avocado bites, zwamkroket, bospaddenstoelkroketjes, mini groentenbouletten. Het zijn maar enkele van de snacks op het menu van Pepas, een nieuwe frituur in de Naamsestraat in Leuven. Zoals de namen doen vermoeden, is het geen standaard frituur. Wél de allereerste volledig vegan frituur in Leuven.

"Drie jaar geleden vroegen we op horecabeurzen naar vegan frituursnacks en lachten ze ons in ons gezicht uit. ‘Waar beginnen jullie nu aan, daar is totaal geen aanbod in’”, zegt Seppe Galicia (24). Samen met zijn goede vriend Robbe Platteeuw (24) broedde hij al enkele jaren op het idee om een vegan frituur te openen.

“We hebben allebei al behoorlijk wat ervaring in verschillende frituren. Dat we de vegan kaart trekken, is geïnspireerd door mijn neef en nicht. Zij hebben al twee vegan restaurants, Lento, in Hasselt en Antwerpen. We zagen dankzij hen dat de vegan eetcultuur echt in de lift zat.”

Sprokkelen

De groei van het veganisme wierp vruchten af, en geleidelijk zagen Seppe en Robbe toch meer en meer vegan frituursnacks opduiken op de horecabeurzen. De leveranciers die hen drie jaar geleden uitlachten, komen nu stilaan toch met een paar snacks. “We moeten een beetje sprokkelen bij verschillende leveranciers, maar in totaal konden we 37 verschillende snacks vinden”, zegt Robbe.

“Dat zijn echt vegan geïnspireerde snacks zoals avocado bites, zwamkroket, zeewierkroket en bospaddenstoelkroketjes. Maar even goed vegan versies van klassiekers als de frikandel, bouletten of kipcorn. Door zelf wat inventief te zijn, kunnen we dan weer eigen dingen maken zoals je van een vegan frikandel ook wel een viandel kan maken, of sito-sticks.”

Raap- en zonnebloemolie

Bakken doen ze niet in het gebruikelijke ossen- of rundsvet. “Ook de vaak gebruikte palmolie vinden we geen alternatief, want dat is ecologisch ook niet zo geweldig. We werken met een combinatie van raap- en zonnebloemolie”, zegt Robbe. “Uiteindelijk willen we ook vegan stoofvlees en vol-au-vent zelf maken, zodat we zo dicht mogelijk een klassieke frituur aanleunen”, zegt Seppe. “Iedereen moet zich hier welkom voelen, ook vleeseters. Als het hun ding niet is, ook goed. Maar we deden al wat stiekeme tests door aan vrienden vegan snacks te geven zonder het hen te zeggen. Als we tien minuten later open kaart speelden, moesten ze bekennen dat ze het niet door hadden.”

Eens open, plannen de twee zelf zeven dagen op zeven in de zaak te staan, zowel ’s middags als ’s avonds. “Op termijn komt er wel een sluitingsdag, maar we willen eerst testen wat de drukke dagen zijn in Leuven”, klinkt het.

Opening even uitgesteld

Normaal was de opening voor 30 november voorzien, maar een technisch probleem veroorzaakt vertraging. “Bij de eerste proefbak merkten we dat het afzuigsysteem niet helemaal werkte. De hele zaak hing vol rook. Daar wordt momenteel volop aan gewerkt. We weten nog niet wanneer we dan wél exact gaan openen. Hopelijk toch volgende week”, aldus Robbe.