Nieuws Vlaams-Brabant Sint-Kamillus heeft financiële ademruimte voor nieuwe infrastructuur

Sint-Kamillus heeft financiële ademruimte voor nieuwe infrastructuur

Sint-Kamillus heeft financiële ademruimte voor nieuwe infrastructuur

BIERBEEK – De Vlaamse regering pompt 16,6 miljoen euro in een nieuwbouwproject van zorggroep
Sint-Kamillus in Bierbeek. Het geld gaat naar de bouw van nieuwe infrastructuur, waardoor minstens zestig
psychiatrische patiënten met meer comfort verzorgd kunnen worden. 

“De nood aan vernieuwde infrastructuur was bijzonder hoog”, zegt Hendrik Van Malderen, algemeen directeur van Zorggroep Sint-Kamillus. “In onze gebouwen, die voor een deel als erfgoed geklasseerd zijn, was het moeilijk om hedendaagse zorg aan te bieden aan onze patiënten. Sommige kamers waren bijvoorbeeld te klein, of hadden geen sanitaire voorzieningen.”

Het nieuwe gebouw wordt 4.500 vierkante meter groot en krijgt een kruisvormige structuur. Er zijn vier ingangen, voor de vier afdelingen binnen de groep algemene psychiatrie, die elk vanop een patio toegang geven tot het gebouw. Een centrale patio brengt licht en lucht in het complex. Elke kamer krijgt eigen sanitair. Per afdeling zullen er twee leefruimtes te vinden zijn, en in het gebouw worden ook verschillende therapieruimtes en prikkelarme kamers ingericht. In totaal kunnen er zestig personen verblijven.

“Sint-Kamillus is een begrip in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg”, stelt minister Beke. “Ik ben bijzonder tevreden dat een vijfde van het budget voor ziekenhuisinfrastructuur specifiek is voorbehouden voor psychiatrische instellingen, en dat een deel daarvan naar Sint-Kamillus kan gaan.”

Eind 2024 zou de nieuwbouw klaar zijn. Daarmee is fase 1 van een groter masterplan afgerond, dat al in 2014 is opgesteld. De
vijf volgende fases, die allemaal de infrastructuur op de site pogen te verbeteren, staan gepland voor de langere termijn. “Het werk is nog niet af”, zegt directeur Van Malderen. “Wanneer het volledige masterplan gerealiseerd zal zijn, kunnen we nog niet zeggen. Dat hangt af van verdere financiering.”

In Sint-Kamillus in Bierbeek verblijft ongeveer een driehonderdtal patiënten. Met de twee andere campussen van de groep bijgeteld, in Leuven en Heverlee, biedt Sint-Kamillus psychiatrische zorg aan zowat negenhonderd patiënten,
zowel residentieel als ambulant.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.