Nieuws Vlaams Brabant Slecht jaar voor aardappeltelers in het Hageland

Slecht jaar voor aardappeltelers in het Hageland

Slecht jaar voor aardappeltelers in het Hageland

aardappelboerenHet wordt een slecht jaar voor de aardappelboeren in het Hageland. De droogte van de voorbije weken is een van de redenen. “Door de dikke klonters grond raken aardappelen beschadigd en er zitten er nog heel wat in de grond”, zeggen de telers in de regio van Kortenaken. De regenbuien waar ze op hoopten om hun oogsten te redden zijn er met vertraging toch gekomen.

Door het uitblijven van echte regenbuien konden de aardappelboeren moeilijk rooien. “De opbrengst is nu al tien ton per hectare minder. Met de huidige prijzen in de vrije markt spreken we over 200 euro per ton. Met 35 hectare aardappelen zou het verlies oplopen tot 70.000 euro.”

Veel aardappeltelers werken met contracten om de opbrengsten aan frietproducenten te leveren. “Die contractprijzen liggen wat lager. Maar we zullen moeite hebben om ons quotum te halen. Ook dat zadelt ons weer met verliezen op. De kwaliteit speelt nu een nog belangrijkere rol om ons jaar te redden.”

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.