20200121_154927

Slimme verkeersteller vindt zijn weg naar Europa

LEUVEN – “Telraam”, de slimme verkeersteller die ontwikkeld is door de Leuvense bedrijven Transport & Mobility Leuven (TML) en het bedrijf Waanz.in, in samenwerking met de vzw Mobiel 21, wordt in de loop van dit jaar uitgerold in Europa. Dat meldt mede-initiatiefnemer Wouter Florizoone van TML.  

Buurtbewoners die willen weten welk type vervoer door hun straat rijdt, overheden die inzichten zoeken in het kader van een mobiliteitsplan of verantwoordelijken van bedrijvenparken die willen weten welke vervoersmethode gebruikt wordt bij het woon-en werkverkeer. De redenen voor het tellen van de types verkeer zijn divers.

Objectherkenning 

Doorgaans gebruikt men algemene tellingen maar die gaan niet veel verder dan het aantal verkeersbewegingen, Bovendien zijn de onderzoeken tijdelijk en duur. Het telraam van de Leuvense ontwikkelaars TML, Waanz.in en de vzw Mobiel 21 gaat een stap verder. “Het is een telsensor die vier verkeersvormen kan onderscheiden: voetganger, fietser, auto en zwaar vervoer”, zegt Wouter Florizoone, mede-initiatiefnemer en werkzaam bij TML. “Het is een meetmethode met objectherkenning op basis van verschillende afmetingen. Momenteel is er een foutenmarge van ongeveer 10%, wat een goede score is. Er wordt intussen verder gewerkt aan de verfijning van de telsensor om dat cijfer te optimaliseren. De huidige meetgegevens van de telsensor zijn evenwel al ruimschoots voldoende voor studiedoeleinden.” Meten kan voorlopig enkel overdag.

Europese groei 

Intussen zijn van de telramen 700 stuks verkocht. Dit voorjaar hopen de initiatiefnemers de kaap van 1.000 verkochte apparaten te overschrijden. Na de uitrol in België volgt nu de Europese lancering. “Dit jaar wordt alles in gereedheid gebracht om het product Europees in de markt te zetten”, klinkt het. “Daarvoor treffen we momenteel structurele voorbereidingen.” In het Oostenrijkse Graz zijn al een vijftal toestellen in gebruik. Binnenkort zal het apparaat gehanteerd worden van Griekenland tot Noorwegen. De verkoop gebeurt online. Voor een doe-het-zelf toestel betaal je ongeveer 75 euro, de plug-in versie is goed voor 95 euro.

TML en Waan.zin 

Bij TML werken 28 personen in voltijds of deeltijds regime. Het bedrijf is gevestigd aan de Diestsesteenweg in Leuven. Het Leuvense Waanz.in is een digitale studio die digitale hulpmiddelen ontwikkelt en bouwt voor onderzoek, data, kunst en technologie.