Nieuws Vlaams Brabant Sluispark van projectontwikkelaar Virix is groene long aan Vaartkom

Sluispark van projectontwikkelaar Virix is groene long aan Vaartkom

Sluispark van projectontwikkelaar Virix is groene long aan Vaartkom

Het stadsbestuur van Leuven heeft dinsdag het nieuwe Sluispark aan de Vaartkom officieel geopend. Voor de realisatie deed het een beroep op projectontwikkelaar Virix. Een hectare groene ruimte verfraait voortaan het nieuwe en hippe stadsdeel van Leuven.

Het Sluispark is een nieuwe groene long aan de Vaartkom. De Dijle is er opnieuw opengelegd en kreeg een erg zichtbare rol. Het water is echt voelbaar in het park, door lange zittrappen tot aan het water en een waterspeeltuin voor kinderen.

“In de nieuwe stadswijk zijn honderden mensen komen wonen. Zij kunnen nu genieten van een extra park, zo groot als het stadspark”, zegt schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes (SP.A). “Samen met projectontwikkelaar Virix en de buurtbewoners hebben we dit park ontworpen en aangelegd.”

Het Sluispark is een ontmoetingsplaats in een rustige omgeving. “Centraal in het park is er een grote grasoppervlakte en ter hoogte van de huidige Sluisstraat staat een podium van tien op twintig meter waar optredens kunnen plaatsvinden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V).

Het water speelt ook een belangrijke rol in de biodiversiteit van de omgeving: door de vistrappen, een constructie waarmee vissen langs obstakels kunnen zwemmen, en de ecologische moeraszone in de zandvang. Dat is een constructie die tussen de Dijle en de vaart ligt. Het water wordt in de zandvang sterk vertraagd door de grote diepte en de twee bochten. Zo bezinkt het zand daar al, in plaats van in de vaart zelf.

De vernieuwde Sluisstraat is voor voetgangers en fietsers een groene verbinding door het Sluispark tussen de Vaartkom en het stadscentrum.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.