https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_09_27_2c03ce79-f665-4d07-aa7d-b4e361861085 Foto: idh

Speciale trailer op Possozplein moet mensen overtuigen van job in de horeca

Volgende week parkeert een speciale horecatrailer op het Possozplein. Het doel van de actie is enerzijds mensen overtuigen van een job in de horeca en anderzijds vragen beantwoorden van horeca-uitbaters. Het aantal openstaande vacatures voor jobs in de horeca blijkt in Halle-Vilvoorde bijzonder groot.

“We willen in de horecatrailer letterlijk en figuurlijk mensen laten proeven van een job in de horeca”, vertelt Bernard Ostyn, manager VDAB Vlaams-Brabant. “Ze kunnen er terecht voor info over de ruime tewerkstellingsmogelijkheden binnen de horeca; maar in de vrachtwagen is ook een mobiele keuken geïnstalleerd waar mensen korte workshops kunnen volgen en zo ontdekken of de horeca iets voor hen is. Dat gaat van mocktails en belegde broodjes maken, een gerecht uit de wereldkeuken maken, je vaardigheden als kelner testen en zo meer. Het helpt ons talenten en vaardigheden van toekomstige horeca-werknemers inschatten.”

“Elke bezoeker krijgt nadien vacatures mee die bij of haar passen of krijgt een aanbod voor een korte bijscholing bij een werkgever of in een opleidingscentrum. Daarnaast beantwoorden we in de horecatrailer ook graag alle vragen van horeca-uitbaters rond tewerkstelling, opleidingen en vacatures.”

Veel vacatures

De speciale horecavrachtwagen is een initiatief van de VDAB samen met Horeca Forma en de gemeenten Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw. “De horecavrachtwagen komt niet toevallig naar Halle”, zegt Bernard Ostyn. “Zelden was het aantal vacatures in de horeca zo hoog in Halle-Vilvoorde. Voldoende personeel blijkt zeer moeilijk, vooral voor keukenmedewerkers, polyvalente medewerkers in restaurants en hulpkoks. De voorbije maanden kreeg de VDAB 865 vacatures binnen voor een job in een horecazaak. Dat zijn er 160 meer dan het jaar voordien. Eind augustus stonden er in de horeca in Halle-Vilvoorde 158 vacatures open. Nochtans is een job met werkzekerheid en met veel variatie. men kan mensen een goed gevoel geven wat voldoening geeft als werknemer.”