Een (sport)dokter uit Rotselaar is dinsdag in eerste aanleg veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel. Volgens de Leuvense strafrechtbank is het bewezen dat M. een handvol sporters via ozontherapie dopeerde. M. houdt een eventueel beroep in beraad.
Toon Muysewinkel, een van de raadsmannen van M., is niet te spreken over de uitspraak die de Leuvense correctionele rechtbank in eerste aanleg dinsdag heeft gewezen in de strafzaak tegen zijn cliënt. “Dit is een disproportionele strafmaat”, aldus Muysewinkel. “Ondanks dat de rechtbank voor een groot deel onze argumentatie volgt, is dit niet wat we voor ogen hadden.” Muysewinkel bekijkt met M. die volgens de advocaat in het buitenland verblijft, de kansen van een beroepsprocedure, ook al heeft het Leuvense parket die optie.
Antidopingdecreet
M. werd gedagvaard wegens inbreuken op het antidopingdecreet van 25 mei 2012 tijdens de behandeling van sporters uit verschillende disciplines. Een van zijn patiënten was wielrenner Greg Van Avermaet die in de zaak niet werd vervolgd. Een handvol andere renners heeft M. volgens de rechtbank wel gedopeerd door het toedienen van ozontherapie, waarbij getrokken bloed verrijkt wordt met ozon dat als hoogwaardige zuurstof kan worden beschouwd.
Lijnrecht tegenover elkaar
Parket en verdediging stonden tijdens de behandeling van de zaak lijnrecht tegenover elkaar. “Het parket blijft de zaken verkeerd voorstellen”, klonk het bij de verdediging. “Medisch gezien is de kleine eigen bloedtherapie (ozontherapie, nvdr.) perfect verantwoord. Ozon is niet verboden. De dokter diende uitsluitend intramusculaire injecties met zuiver gas toe. De producten kwamen in het spierweefsel terecht en niet in de bloedsomloop. Bij accidentele manipulatie bij het plaatsen van de injectie kan een bloedvat geraakt worden, waardoor een (rest)fractie in de bloedsomloop belandt.”
Verslag gerechtsdeskundige
Omdat er medisch gezien voor de rechtbank nogal wat onduidelijkheden waren, stelde die een gerechtsdeskundige aan. In zijn verslag staat dat ozontherapie ook onrechtstreeks (via de toediening in het spierweefsel) een vorm van doping kan zijn. “Tegen dit verslag in beschouwt de rechtbank ozontherapie als zodanig als verboden praktijk bewezen. Dit is niet wat de gerechtsdeskundige volgens ons hierover in zijn verslag schrijft. Daarin staat dat ozontherapie hoogstens accidenteel een vorm van doping is. De juridische beoordeling van het deskundigeverslag door de rechtbank is dus niet correct gebeurd”, aldus nog Muysewinkel.