DELHAIZE GEEL

Staan zelfstandige uitbaters wel te springen om ‘grote’ Delhaizes over te nemen?

LEUVEN - Delhaize kondigde afgelopen dinsdag aan dat het alle 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. De huidige franchisenemers van Delhaize lijken de uitverkoren kandidaten, maar staan die wel te springen voor zo’n overname? “We hebben het voorbije jaar zelf al heel hard moeten knokken.”

Volgens retailexperts zijn er best kandidaten te vinden voor de overname van Delhaize-winkels in eigen beheer. In de eerste plaats binnen de groep ondernemers die nu al franchisenemer zijn bij Delhaize. Maar lonken zelfstandige uitbaters van Delhaize-vestigingen wel naar de grote filialen die straks in de etalage komen?

“Wat ons betreft is er geen interesse”, zegt de uitbater van de AD Delhaize in Diepenbeek. “Hier ook niet”, horen we bij zijn collega in Munsterbilzen (Bilzen). “Ik heb één winkel die ik zo goed mogelijk probeer te runnen, daar heb ik al de handen mee vol.”

“Ik heb eventueel wel interesse, maar we kennen de voorwaarden voor zo’n overname nog niet en in de actuele context is het nog niet opportuun om ernaar te vragen bij Delhaize”, zegt Alexiou Efstratios, de uitbater van de AD Delhaize in Zonhoven. “Ik moet het ook nog bespreken met mijn boekhouder. De winkels van Houthalen, Hasselt of Genk liggen in de buurt, één van die drie zou interessant kunnen zijn, vooral Houthalen of Hasselt denk ik. Maar er is zeker nog niks beslist.”

Alexiou heeft ook van andere ondernemers opgevangen dat ze geïnteresseerd zijn om een Delhaize over te nemen. “Namen ga ik niet noemen, het zijn geen mensen uit de regio. Ik heb contacten in Wallonië en Brussel”, aldus de supermarktuitbater die zelf vorig jaar de AD Delhaize in Quartier Bleu heeft verkocht.

Mastodont

Zaakvoerder Jan Denon uit Leuven ziet een overname dan weer niet zitten. Zijn winkel is al 33 jaar een Delhaize, maar bestaat al meer dan 130 jaar. Het is één van de eerste AD, en dus ook zelfstandige Delhaizes. “Ik heb geen idee of ze me gaan vragen of ik interesse heb om andere vestigingen over te nemen”, klinkt het. “Ze hebben me alleszins nog niet gecontacteerd. Ik heb er persoonlijk ook nog niet over nagedacht.”

“Maar de Delhaizes van Heverlee en Kessel-Lo zijn van een compleet andere grootteorde. Denon is eigenlijk maar een buurtwinkel. Ik hou me persoonlijk liever bezig met m’n eigen kleinere winkel, dan zo’n mastodont van 80 personeelsleden erbij te nemen. Temeer omdat je met de huidige situatie duidelijk tegenover 80 kwade koppen komt te staan. Maar ik ben zeker dat er collega’s zijn die dat wel zouden zien zitten.”

“Ik begrijp absoluut dat die personeelsleden zich zorgen maken. Iets moeten afgeven, is altijd beangstigend. Wat ik wel spijtig vind, is dat sommigen lijken neer te kijken op het personeel van een zelfstandige Delhaize. Het is bij de zelfstandigen zeker niet slecht.”

Slinkende winstmarges

Zijn er bij Delhaize zélf al potentiële overnemers komen polsen? “Voor het ontvangen van voorstellen of het zoeken naar overnemers is het nog te vroeg”, reageert Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “De focus ligt nu op de informatie- en consultatieronde met de sociale partners.”

Het koppel dat de AD Delhaize in Maasmechelen runt, ziet een extra supermarkt onder hun vleugels niet zitten: “We hebben het voorbije jaar zelf zeer hard moeten knokken, op personeel moeten minderen en zelf nóg harder moeten werken.”

 

“Zelfstandige supermarktuitbaters krijgen met veel minder personeel hetzelfde werk gedaan als de ketens zelf”, maken ze zich sterk in Maasmechelen. “Maar we hebben nu minder personeel en toch hebben we nog nooit zo’n hoge loonkost betaald als nu. Met jobstudenten én flexi-jobbers kunnen we het nog bolwerken. Hogere personeelskosten, hogere energiekosten, lagere marges,… het wordt alsmaar moeilijker”, geeft de uitbaatster mee. “Er zijn zelfstandigen die al hun winkels afgestoten hebben omdat ze het niet meer zien zitten. De winstmarges slinken en je weet niet wat de toekomst brengt.”

Die toekomst zal alleszins naar nog meer zelfstandig uitgebate supermarkten leiden. Tachtig procent van de Delhaizes in België is al verzelfstandigd, nu moet ook de rest die kant op. “De groep Ahold Delhaize pusht hun Albert Heijn-model wel wat”, vindt de Maasmechelse supermarktuitbater. “Ze verplichten je niet, maar als je het niet doet, mis je bepaalde kortingen. Bij Albert Heijn krijg je als winkeluitbater opgestuurd wat zij willen dat je verkoopt. Als je dat niet verkocht krijgt, heb je pech. Bij Delhaize heb je momenteel nog redelijk veel zeggenschap over wat je in je winkel wil verkopen, als Albert Heijn-franchisenemer is dat minder.”