schepen en burgemeester leuven Schepen van Handel Johan Geleyns, burgemeester Mohamed Ridouani en schepen van cultuur Bert Cornillie Foto: Kristof Dongleur

Stad Leuven organiseert expo om langst bestaande handelszaken te eren

De stad Leven presenteerde donderdag 'Parels van de Commerce', een expo die de langst bestaande handelszaken in de stad in de schrijnwerpers zet. De expo bestaat uit beelden uit het stadsarchief en is te bezoeken in de leeszaal van het Stadsarchief tot 22 december.

De Leuvense 'Parels van de Commerce' zijn familiebedrijven die al dertig jaar of langer actief zijn in de stad en verschillende economische en maatschappelijke veranderingen doorstaan hebben. "Denk maar aan factoren als de invoering van de euro, de economische crisis, veranderende verkeerssituaties en de impact van covid", klinkt het. "Deze zaken zijn al verschillende keren behoorlijk door elkaar geschud, maar blijven zichzelf heruitvinden en de stad verrijken."

“Dat de Leuvense handels- en horeca scene met stip op de Vlaamse kaart staat, is aan héél veel mensen te danken. Maar in het bijzonder aan Leuvense ondernemers die al jaren mee aan de kar trekken en zich, doorheen de tijd en ondanks tal van uitdagingen, zijn blijven uitvinden”, zegt Leuvens schepen van Handel Johan Geleyns. “Zij zijn voor ons de ‘Parels van de Commerce’ in Leuven, een selecte groep van mensen die we, met hun meer dan dertig jaar ervaring als Leuvens handelaar of ondernemer, uitgebreid in de bloemetjes willen zetten.”

Dat doet de stad dus de komende weken met de expo, die een “reis door de tijd” biedt aan haar bezoekers. Aan de hand van oude foto’s van de zaken, straatbeelden en neonreclame’s, maar ook krantenartikels en affiches toont de expo de geschiedenis van deze iconische Leuvense zaken.