Fluvius-site Wilsele Schepenen Lalynn Wadera en Lies Corneillie geloven dat de aankoop van de site zou zorgen voor efficiëntere operationele diensten. Foto: if

Stad Leuven wil Fluvius-site in Wilsele overkopen

Stad Leuven wil de Fluvius-site aan de Aarschotsesteenweg in Wilsele aankopen. Zo zou ze alle operationele diensten van de stad kunnen samenbrengen, waar nu ook al de stadsreiniging gevestigd is. Prijskaartje voor de site: ruim 10,6 miljoen euro.

“We zoeken al lang een gezamenlijke ruimte voor de medewerkers die elke dag op het terrein in de stad werken, zoals de dienst stadsreiniging, de groendienst, de dienst beheer en onderhoud van het openbaar domein en het facilitair beheer”, zegt schepen Lalynn Wadera. “Al die diensten zitten momenteel verspreid over de stad. Als we hen op een gezamenlijke locatie huisvesten, dan kunnen ze ruimte, materiaal en ervaring delen. Dat is efficiënt en motiverend voor de medewerkers.”

Het oog van het stadsbestuur viel daarvoor op de Fluvius-site langs de Vaart. Daar staat momenteel een kantoorgebouw met enkele loodsen en er is ook een ruime parking. De medewerkers van Fluvius zouden tegen eind 2027 verhuizen naar een nieuwe site in Lubbeek, waar een nieuw regiokantoor gebouwd zal worden. Zo komt de site langs de Aarschotsesteenweg vrij.

Drie hectare

“Het is een unieke kans om de Fluvius-site te verwerven,” zegt voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven, Lies Corneillie. “De locatie heeft alles wat er nodig is om verschillende stadsdiensten te groeperen en ze ligt bovendien naast de site van onze dienst stadsreiniging. We kochten eerder ook al het stuk tussen de gebouwen van de dienst stadsreiniging en de Fluvius-site aan. Met deze bijkomende aankoop zullen de stadsdiensten drie hectare extra ruimte krijgen.”

De intentie om de Fluvius-site aan te kopen, ligt maandagavond ter stemming in de besloten zitting van de gemeenteraad. De stad zou voor de aankoop 10.695.000 euro vrijmaken. Als de aankoop doorgaat, zou de stad vanaf 2028 kunnen beginnen met de herinrichingswerken. “De echte verhuis is dus niet voor morgen, maar we starten wel met de voorbereidingen”, aldus schepen Wadera.