starbucks

Starbucks verdwijnt nadat het strijd om gegeerde locatie verliest van opmerkelijke opvolger: “We wilden die plek héél graag”

LEUVEN - Verrassing alom voor pendelaars die dinsdagochtend nog snel een koffie wilden halen in Starbucks, want die was gesloten. Totaal onverwacht voor velen hing er op de deur een boodschap dat het om een definitieve sluiting ging. Maar niet getreurd: er is al een opvolger gevonden.

Dat Starbucks de deuren sloot, is niet omwille van slechte zaken of zelfs geen beslissing van het bedrijf zelf. Hun contract liep gewoon af. “Voor het stationsgebouw van Leuven werken we met concessies, en Starbucks zat na acht jaar aan het einde van hun concessie”, zegt woordvoerder van NMBS Bart Crols. “We hebben de locatie dus opnieuw in de markt gezet en een andere koffiezaak heeft het gehaald. Binnen enkele weken zal er dus al vervanging zijn.”

Wie dat is, wilde de NMBS zelf nog niet communiceren, maar de link werd al snel gelegd toen Madmum Coffee Roastery & Bar maandag een nieuwe vestiging in Leuven aankondigde op hun sociale media. “Klopt, wij hebben de concessie in het station kunnen binnenhalen”, zegt Frederik, neef en medewerker van oprichter Pieter Claes. “We moeten nog wat werken uitvoeren in het gebouw. Om die tijd te overbruggen gaan we eerst de deuren al openen in een container die we naast het gebouw mogen plaatsen. Wij gaan er volgende week woensdag dus al open.”

Enorme opportuniteit

Voor Madmum Coffee Roastery & Bar is het al de vijfde vestiging in Leuven, en dat amper vier jaar na de opening van de eerste zaak op de hoek van de Tiensestraat en de Muntstraat. “Het jongste jaar gaat het inderdaad heel snel, en hebben we behoorlijk wat nieuwe vestigingen geopend. We willen echt een gevestigde waarde zijn in Leuven. Dus dan kan een vestiging aan het station toch echt niet ontbreken. We wilden die plek van Starbucks heel graag. De nieuwe concessie was een enorme opportuniteit, en we zijn héél blij dat we het ook binnengehaald hebben.”

Een prestatie was het wel, want ook Starbucks zelf zou opnieuw hebben geboden. “Ook de NMBS zelf wilde blijkbaar graag een lokale zaak in hun gebouw, dus het is heel mooi dat wij dat kunnen doen”, zegt Frederik. Hoeveel concurrentie Madmum had en hoeveel geld er uiteindelijk op tafel gelegd moest worden om de concessie binnen te halen, is niet bekend. Maar het is duidelijk dat Madmum op vier jaar tijd geen slechte zaken heeft gedaan in Leuven. In hun vier andere vestigingen heerst altijd een gezellige drukte, en dat zal aan het station niet anders zijn.

Anders werken

“Aan het station is het wel iets anders werken. We zullen iets meer op take-out moeten focussen dan tot op heden het geval was. De vestiging zal eerder zijn voor de snelle koffie. Er zal dan ook geen kok zijn, in tegenstelling tot onze vestigingen in de Tiensestraat en aan de Vaartkom. Het concept is wel redelijk hetzelfde. Je zal er ook iets kunnen eten”, aldus Frederik.

Madmum opent volgende week woensdag in een container. De échte opening is gepland voor eind oktober.