DigitaFounders

Start-up werkt administratieve rompslomp weg bij verhuizing

LEUVEN – De Leuvense start-up Digita wil de markt veroveren met het online platform “Verhuisplan”. Met enkele muisklikken geef je al de bedrijven waar je klant bent je nieuwe adres door. Gedaan met de administratieve rompslomp. 

Ben je van plan om te verhuizen of ben je reeds verhuisd? Dan heb je vast wat beters te doen dan elk bedrijf waar je klant bent te contacteren om je nieuwe adres door te geven. De Leuvense start-up Digita heeft een oplossing uitgedokterd die de administratieve rompslomp bij een verhuizing moet wegwerken. “In minder dan 10 minuten klaar je deze vervelende klus door je nieuwe gegevens door te geven via het online platform verhuisplan.be“, aldus medeoprichter Lauro Vanderborght van Digita.

AVG-wetgeving 

Deze manier van werken is mogelijk dankzij de AVG-wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming, nvdr.) die consumenten rechten geeft om gegevens bij bedrijven op te vragen, te laten aanpassen of te laten verwijderen. Verhuisplan zorgt er namelijk voor dat verhuizers makkelijk hun “recht tot gegevensverbetering” kunnen uitoefenen om hun adreswijziging door te voeren bij bedrijven waar ze klant zijn. Sommige gecontacteerde bedrijven reageren alvast enthousiast omdat de kwaliteit van hun data verbetert en operationele kosten van verloren brieven wordt vermeden. Niet alle ondernemingen staan evenwel te springen om in dit verhaal te stappen. Data is gold!

Doorgeefluik

Digita wilt zichzelf positioneren als een bedrijf dat ethisch verantwoorde omgang met persoonsdata wil stimuleren. “Wat we absoluut niet willen doen is één grote databank aanleggen. Na een verhuizing verwijderen we dan ook alle persoonsgegevens uit onze systemen en bovendien verkopen we de gegevens niet door. We zijn enkel maar een doorgeefluik. Dit zorgt ervoor dat de privacy van de consument niet in het gedrang komt”, aldus Tom Haegemans van Digita en tevens professor aan KU Leuven. “In tijden waarin consumenten zich alsmaar bewuster worden van het belang van hun privacy en schandalen zoals Cambridge Analytica alsmaar vaker voorkomen is het ook niet meer dan normaal dat de consument goed geïnformeerd wordt en zelf kan aangeven wie wel of niet zijn of haar data mag ontvangen”.

Meer mogelijkheden 

Het bedrijf biedt meer aan dan enkel een verhuisplatform. Dat zegt Wouter Janssens, verantwoordelijk voor de technologie binnen Digita.  “De technologie die gebruikt werd om Verhuisplan te ontwikkelen, kan ook dienen om nog meer van zulke platformen te bouwen op een open ecosysteem waardoor elke consument toegang kan krijgen tot zijn of haar virtuele datakluisje. Om het nut voor de consument van onze technologie vanaf het begin duidelijk te maken, begint Digita niet met een moeilijk begrijpbaar platform, maar wel met Verhuisplan”, aldus nog Janssens.

Start it@KBC 

De oprichters van Digita worden bijgestaan door een adviesraad van ervaren professionals (onder andere Ingrid Gonnissen en Pieter De Leenheer). Het bedrijf is van plan durfkapitaal op te halen. Verhuisplan maakt deel uit van het acceleratieprogramma van Start it @KBC.