LEUVEN – Joëlle Desmaels en dochter Céline Vanderlinden zijn in Leuven gestart met het lunch & brunch concept Loulou’s Sweets & Savouries. De focus ligt op gebakjes en quiches. De nieuwe zaak voorziet zoetekauwen van verse en seizoensgebonden gerechtjes. Joëlle en Céline zijn onze starters in beeld.
De Leuvense Wandelingstraat, een zijstraat van de Mechelsestraat, heeft er een nieuwe foodshop bij: Loulou’s Sweets & Savouries. “We openen om negen uur ‘s ochtends en brengen de hele dag een assortiment van ontbijt en brunchgerechten”, zegt Céline Vanderlinden. Voor een hartige lunch schotelen de dames quiches, croques, slaatjes en broodjes voor. “In de namiddag komen onze gebakjes uit de oven; heerlijke taartjes, tiramisu’s en dergelijke. Vooral de klassieke pannenkoeken vallen in de smaak bij klanten”, klinkt het.
Knepen van het vak
Waarom juist deze focus op huisgemaakte quiches en taartjes? Mama Joëlle leerde de knepen van het vak in een bakkerswinkel in Leuven. Ze merkte al snel dat er bij klanten veel vraag was naar kleine gebakjes die ter plaatse konden worden verorberd. “Zo is het idee gegroeid. Ik heb Taal en letterkunde gestudeerd maar vond niet direct mijn draai na de opleiding. Mijn moeder had al ruime ervaring met haar ervaring in de horeca en de opleiding aan de hotelschool. Vorige zomer begonnen we samen te brainstormen over dit businessplan. In april hebben we met Loulou’s uiteindelijk de sprong gemaakt”, stelt Céline.
28 plaatsen
Het pand langs de Wandelingstraat sprong Joëlle meteen in het oog toen ze er toevallig passeerde. Er is binnen plaats voor 14 personen en op het terras zijn er nog eens 14 zitplaatsen. “De opening was een enorm succes. We konden de mensen aanspreken en proevertjes aanbieden op straat, dat contact was een waar genot. Vanaf dat moment zijn we echt van start gegaan”, luidt het. Binnen een jaar willen de dames een rendabele en gezonde zaak hebben die gekend is in de streek voor gezonde en verse gerechten met eerlijke en biologische ingrediënten. “We hopen dat we onze individuele quiches en taartjes in Leuven op de kaart kunnen zetten”, vertelt Céline.
Streekproducten/lokale producenten
Loulou’s probeert zo veel mogelijk met streekproducten en plaatselijke producenten samen te werken. Ze hebben een nauwe samenwerking met De Drie Wilgen uit Nijlen. Ze maken biologische sappen en andere ecologische dranken. “Ze vinden het net als ons belangrijk om met streekgebonden ingrediënten te werken en kiezen dan ook bewust voor lokaal fruit”, legt Céline uit. Het duo werkt ook samen met Boerencompagnie, een kleinschalig gemengd landbouwbedrijf dat actief is rond de Abdij van Park in Heverlee. Zij streven duurzame landbouw na en geloven in een wereld waar het mogelijk is om met kleinschalige activiteit een eerlijk inkomen te genereren voor boeren. Zij leveren Loulou’s bloem, yoghurt en platte kaas. Ten slotte kopen moeder en dochter de granola in bij Kost, een bio-producent die gevestigd is in Hal 5 in Kessel-Lo. Ze zetten lokale en seizoensgebonden producten in de kijker en willen een dichte link creëren tussen boer, bakker en molenaar. “Een visie die wij met hen delen”, besluit Céline.