LEUVEN/BIERBEEK – My Mobelity, een zaak voor elektrische steps, opende recent de deuren langs de Tiensesteenweg in Leuven. Het nieuwe bedrijf focust op een duurzaam mobiliteitsverhaal. My Mobelity onderscheidt zich door haar diensten na verkoop. My Mobelity is onze starter in beeld.
Elke ochtend en avond zijn de invalswegen van Leuven verzadigd met auto’s. Geduld oefenen is de boodschap. Je auto kwijtraken in de stad is een hele beproeving, om nog niet te spreken over de circulatie. “Waarom niet gewoon parkeren aan de rand en verder gaan met de step? Het verhaal van de elektrische step in onze geürbaniseerde samenleving is één waar ik heel sterk in geloof,” zegt zaakvoerder Karel Baert van My Mobelity. De ondernemer ging op zoek naar mogelijkheden om deze steps zelf te produceren of te verdelen. Omdat de meeste merken uit China komen en de enkele Europese brands daar ook assembleren, was productie geen keuze. “Toen kwam ik in contact met Maxime Danielli van My Mobelity Antwerpen. Hij is een expert van de opkomende elektrische step en hun specificaties. Bij hen een step kopen betekent dat je kiest voor een product waarmee je duidelijk wilt aangeven dat je deel uitmaakt van de duurzame oplossing voor mobiliteit,” stelt Baert.
Mazda
My Mobelity, langs de Tiensesteenweg, deelt een pand met garage De Roover & Zonen, waar Baert al negen jaar werkt. “Deze onderneming is eigenlijk een samenwerking tussen distributiecenter De Roover en My Mobelity Antwerpen,” legt Baert uit, “Het genootschap De Roover & Zonen is een zelfstandige garagehouder met een distributieovereenkomst met Mazda. Dat houdt ons echter niet tegen om klanten op mobiliteitsvlak via andere manieren bij te staan.” De zaak wilt de inwoners van Leuven en Vlaams-Brabant zo goed mogelijk bedienen op mobiliteitsvlak en wegwijs maken in de wereld van de elektrische step. Ook over veiligheid en correct gebruik van de steps zal de onderneming grondig communiceren met klanten. In de winkel kunnen bijvoorbeeld ook gepaste helmen gekocht worden.
Deelsteps
Leuven heeft nog geen deelsteps, en volgens Baert is dit misschien maar goed ook. “Er moet nog heel wat onderzocht worden over de duurzaamheid en efficiëntie van dit deeleconomie-model in Leuven. We gaan zeker een leenfunctie introduceren in de winkel maar dit zal niet onze prioriteit worden”, aldus Baert.
Diensten na verkoop
Elektrische steps zijn momenteel ook te koop bij grote ketens zoals Decathlon, Vanden borre, Krëfel en Fnac. “Alleen bieden zij geen diensten na verkoop. Als er een technisch probleem zou optreden, zoals een platte band, weet de klant niet waar hij terecht kan. Met onze ervaring en reputatie vanuit de garagewereld willen we deze bijstand wel aanbieden. We hebben een grondige kennis van de merken die we zelf verdelen, maar we willen graag klanten met andere steps ook voorthelpen. Momenteel zijn E-TWOW (Een Chinees-Europees merk, nvdr), SpeedTrott (een Frans mer, nvdr) en Inokim (een Chinees merk, nvdr) de topmerken. De stepwereld verandert snel en het is nog wachten op de opkomst van sterke marktleiders die we permanent willen invoeren,” meent de ondernemer.
Voordelen en pijnpunten
Baert en zijn medewerkers willen doorgronden waar de voordelen en pijnpunten liggen van de steps. “Er is vaak nog onduidelijkheid binnen de wetgeving over steps en gelijkvormigheidsattesten bestaan nog niet. We verkopen dan ook enkel steps tot 25 kilometer per uur omdat hier wel al duidelijke regelgeving rond is. We hebben na een week 19 steps verkocht, dat is het dubbele van wat we verwachtten,” zegt Baert. De prijs van zo een step ligt tussen de 700 en de 3000 euro. De Roover en zonen telt tien medewerkers, twee daarvan kunnen worden ingezet in de zaak voor elektrische steps. “Van zodra we meer kennis opgedaan hebben, gaan we ook nieuwe medewerkers aantrekken voor de naverkoop,” besluit Baert.
Autoloze dag
De zaak heeft heel wat ideeën achter de hand om klanten kennis te laten maken met het product. In augustus zal My Mobelity aanwezig zijn op de Autoloze Dag in Leuven om het gemak van de steps te demonstreren. “Vanaf zaterdag zijn er wegenwerken op de Tiensesteenweg. We stelden handelaars van de straat voor dat hun klanten hier op de parking komen parkeren en dat ze dan met de elektrische step naar de zaak verder rijden. Winkels zoals De Kapblok vonden het een geweldig aanbod en we zullen deze week opnieuw met hen samenzitten om het idee uit te werken,” deelt Baert mee.
Verkeersreglement
Wat zegt de politie van Leuven over de elektrische step? Onder de zes kilometer per uur wordt de gebruiker van de step beschouwd als een voetganger. Hij of zij zal zich dan ook moeten verplaatsen op het voetpad. Boven de zes kilometer per uur wordt de step behandeld als een fiets en volgt de weggebruiker het reglement voor fietsen.