IMG_4599

Starter van de week: Goesting

KORTENBERG – Aan de Zavelstraat in Erps-Kwerps (Kortenberg) is deze zomer delicatessenzaak Goesting van start gegaan. De zaak van Leen Slachmuylders (33) en Remko Wouters (34) is onze starter van de week. 

Voor kazen,  tapas, vlees, vers brood, traiteur maaltijden en ambachtelijke producten moet je voortaan in de regio Kortenberg niet ver meer rijden. Op een boogscheut van de Leuvensesteenweg heeft delicatessenzaak Goesting de deuren geopend. “We eten doodgraag”, zegt Leen, telg van een slagersfamilie uit het Mechelse. “Deze winkel biedt alles wat we zelf lekker vinden, waarbij de nadruk ligt op verse producten. Zo rijzen we bijvoorbeeld zelf onze bakkerijproducten”

Nood 

De keuze voor Erps-Kwerps is niet zomaar. “Er is echt ruimte en nood aan een zaak als de onze. Er zijn nog wel twee bakkers en een kleine supermarkt. Maar een slager vind je niet meer in de buurt. ” zegt Leen die in de gemeente opgroeide. Goesting, gelegen aan de Zavelstraat, is vlot bereikbaar en er is voldoende parking.

Productkennis 

Een delicatessenzaak uitbaten vergt heel wat productkennis. “We werken met 15 mensen, jobstudenten, flexi’s en enkele vaste medewerkers. Het zijn bijna allemaal nieuwe mensen. De meesten hebben geen ervaring met bijvoorbeeld charcuterie of kazen. Het is dan ook een echte uitdaging om hen die productkennis bij te brengen en ervoor zorgen dat ze de handeling onder de knie krijgen. Op dit moment houd ik me daarom ook fulltime bezig met het begeleiden van onze mensen. Zo hebben we bijvoorbeeld een assortiment van 200 kazen in de aanbieding. Het is de bedoeling dat de medewerkers iets kunnen vertellen over die producten. Dat neemt tijd in beslag”, luidt het nog.

Buikgevoel 

Bij de aanwerving van de medewerkers gaat Leen grotendeels voort op haar buikgevoel, in combinatie met een cv. “De manier waarop  ze over de zaak praten en in het leven staan is voor ons belangrijk. Of ze nu 18 of 61 jaar zijn, een palmares hebben van hier tot in Tokio of al dan niet voorkennis hebben, dat is niet zo belangrijk. Ze moeten gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te leren. Hun attitude is belangrijk, de skills kunnen ze leren”, klinkt het.

Combineren 

Momenteel combineert het koppel de uitbating van “Goesting” met een Spar-supermarkt in Berg (Kampenhout). In de loop van volgend jaar komt daar verandering in. “In juni volgend jaar zal mijn tante de Spar overnemen. De twee zaken combineren is te zwaar”, luidt het. Eerst stappen en dan pas leren lopen. Dat is het credo van de dertigers. “In onze stoutste dromen zou dit wel eens een keer een groep kunnen worden, maar we gaan eerst focussen op deze zaak met de bedoeling er ritme in te krijgen”, legt Leen uit.

Passie 

Leen zit 13 jaar in de retail, ook partner Remko kan heel wat ervaring voorleggen met passages bij Brico en Aldi. “Als je de retail niet kent en je moet met een wit blad starten, dan wordt het moeilijk. Dan denken we bijvoorbeeld aan de regels van de voedselveiligheid en de contacten met de leveranciers. We zijn er dan ook constant mee bezig. Onze eerste date was trouwens een bezoek aan een winkel. Op vakantie gaan we ook langs bij lokale supermarkten en slagerijen om inspiratie op te doen. “Goesting” is dan ook veel meer dan werk, het is een passie. Anders houd je het niet vol”, besluit Remko.