rsz_1

Starter van de week: Hilko Cuisine

BOUTERSEM –  In de voormalige nonnenschool aan de Honsemsestraat in Boutersem is Hilko Cuisine van start gegaan. De zaak van Hilko Nackaerts (47) is onze starter van de week.

Hilko Nackaerts groeide op in een nest van zelfstandigen. Zijn vader Herman is nog altijd actief in de interieurinrichting, mama Annie Wiets werkt als zelfstandig podologe. In zijn jeugdjaren was Hilko geregeld alleen thuis, en dus moest de jongeman zijn plan trekken in de keuken. Met de hulp van zijn oma leerde hij koken. Kokerellen werd zijn hobby.

Touren en gitaren bouwen

Nackaerts bouwde een carrière uit in de eventsector. Hij bouwt gitaren en werkt als roadie. In eigen land faciliteerde hij mee de optredens van onder andere Mama’s Jasje, De Lama’s, Ashbury Faith (Axl Peleman) en K’s Choice. Op een dag ging hij aan de slag op The Night of the Proms, waar hij een rist muzikale grootheden tegen het lijf liep. Hilko verkocht hen zijn gitaren en bemachtigde een plaatsje op de tourbus van onder andere Simple Minds en Nile Rodgers. Tot de gezondheidscrisis toesloeg was Hilko aan de slag in opdracht van Al McKay (gitarist Earth, Wind & Fire, red.) die met zijn All Stars de wereld rondtrekt.

Kampioen 

Na al die jaren eiste het vele touren zijn tol. Een van zijn knieën begaf het. Na een operatie belandde de gitaarbouwer/roadie in een rolstoel. Daar zat hij dan, thuis. Dat is niets voor Hilko. “Ik heb altijd een bezigheid nodig. Maar als je iets doet, moet je het goed doen, vind ik. Samen met enkele vrienden heb ik me toen ingeschreven voor het Belgisch kampioenschap Barbecue. De saus heb ik gemaakt met pepers die ik hier op de speelplaats heb geteeld”, zegt Hilko. En jawel, in de categorie “Rundsvlees” behaalden Hilko en zijn maten de eerste plaats, en gaven ze ervaren slagers en traiteurs het nakijken. Nackaerts wilde meer doen met zijn sauzen maar het kwam er door een drukke agenda maar niet van.

Gezondheidscrisis

En dan was er de gezondheidscrisis en zakte de eventsector als een pudding in elkaar. En greep Hilko terug naar zijn sauzen en kruiden die hij intussen verdeelt in het commerciële circuit onder Hilko Cuisine. “Momenteel heb ik drie bereidingen: Hot Salt (Traag gedroogde mix van pepers en zuiver zeezout, red.), Demon Tears (Fermentatie van pepers in Italiaanse wijnazijn,red.) en de Belgische interpretatie van de befaamde Amerikaanse barbecuesaus. Bij de bereiding van deze saus gebruik ik heel wat lokale producten zoals het appelsap van Vanhellemont, de bruine suiker van Tienen en de Luikse siroop”, luidt het nog.

B2B 

Zijn producten zijn verkrijgbaar bij slagerijen Vangramberen (Vertrijk) en Rondou (Leuven) en de webshop The Chilli Shop. Voorts nemen enkele resto’s en tavernes zijn producten af. “Bedoeling dat ik Hilko Cuisine kan laten draaien, in combinatie met mijn werk in de eventsector. Daarom produceer ik de producten enkel op bestelling”, besluit Hilko.