Nieuws Vlaams Brabant Starters moeten faalangst overwinnen

Starters moeten faalangst overwinnen

Starters moeten faalangst overwinnen

startupsHet gaat de goede richting uit met de ondernemingszin in Vlaanderen. Steeds meer mensen zien mogelijkheden om een onderneming op te starten en een hoger percentage doet die stap ook effectief. Op Europees niveau blijft de Vlaming evenwel slecht scoren. Dat blijkt uit de vijftiende editie van de global entrepreneurship monitor (gem) van Vlerick Business School met vestiging in Leuven.

Bijna de helft (48 procent) van de ruim duizend door Vlerick ondervraagde Vlamingen ziet in de komende zes maanden genoeg opportuniteiten om een bedrijf op te richten. En een op de tien heeft de intentie om een eigen bedrijf op te starten in de komende drie jaar.

“Dit zijn de hoogste scores in vijftien jaar gem-onderzoek in Vlaanderen”, stelt Vlerick. En ook het aantal mensen dat effectief net een onderneming opgericht heeft of er een aan het oprichten is, staat met 5,4 procent op het hoogste niveau in vijftien jaar.

Daartegenover staat dat het startup-niveau in Vlaanderen relatief laag ligt. In Europa scoren alleen Duitsland en Italië lager. Bovendien ontstaan startups in Vlaanderen vaak uit noodzaak, omdat ze te weinig andere alternatieve jobkansen zien, eerder dan vanuit een verbetering of opportuniteit.

“Voor Vlaanderen en België duidt de gem-peiling jaar na jaar op een relatief gebrek aan ondernemerschapscultuur. Weinig vertrouwen in de eigen kennis en vaardigheden om een onderneming te starten lijkt een structureel probleem”, stelt Vlerick. “Angst om te falen is een structurele rem voor latente ondernemers die wel goede opportuniteiten zien.”

De gem-studie is gebaseerd op een jaarlijkse telefonische enquête bij een representatieve steekproef van circa tweeduizend respondenten tussen 18 en 64 jaar in België, van wie ruim duizend in Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.