Nieuws Vlaams-Brabant Starters van de week: ART Robotics

Starters van de week: ART Robotics

Starters van de week: ART Robotics

HERENT – In een gerenoveerde hoeve aan de Klein Dalenstraat in Winksele (Herent) hebben ingenieurs Nico Vansina en Sebastiaan De Backer onderdak gevonden met hun clean-tech startup ART Robotics. Het bedrijf is onze starter van de week.

Technologie inzetten om negatieve milieueffecten te verminderen op mens en omgeving. Dat is de opzet van de Herentse startup ART Robotics, een cleantech bedrijf opgericht door Nico Vansina (32) uit Herent  en Sebastiaan De Backer (32) uit Mechelen. “We willen robotische systemen ontwikkelen voor de energie-, afval- en recyclage-industrie om zo slimme en duurzame steden te creëren”, zeggen de dertigers in koor. “Als eerste applicatie werken we momenteel aan Helios, een automatische service voor het reinigen van zonnepanelen. Deze toepassing verhoogt de efficiëntie en opbrengst van zonnepanelen.”

Drone platform

Klanten zullen eenvoudig vanop hun mobiele telefoon kunnen intekenen op Helios. Op basis van hun locatie, voorkeuren en monitoringdata kan dan een optimale planning voor aflevering van het systeem worden opgesteld. Dit systeem bestaat uit 2 onderdelen: een reinigingsrobot en een installatiemodule. “De reinigingsrobot is een kleine en lichte robot die autonoom over de panelen kan bewegen en deze reinigen. De installatiemodule is een drone platform met als functie de reinigingsrobot op de panelen te plaatsen. Nadat een reinigingsrobot klaar is, zendt deze een signaal uit zodat deze weer kan worden opgehaald. Dit allemaal zonder dat de klant aanwezig moet zijn”, klinkt het. Voor de realisatie van dit project kende VLAIO de stichters een subsidie toe, Helios werd gevaloriseerd met een finaleplaats tijdens de Bizidee Businessplan competitie. Een prototype van het volledige systeem wordt verwacht tegen september 2021.

Installateurs

Met een 460.000 kleine installaties zijn al heel wat daken in België belegd met zonnepanelen. Niet dat Nico en Sebastiaan rechtstreeks bij de consument zullen aankloppen voor een reiniging van zonnepanelen. “We willen afspraken maken met installateurs. Als partner staan zij in voor de marketing, verkoop en distributie naar eindklanten toe. Deze strategie stelt ons in staat om efficiënt een groot aantal eindklanten te bereiken en snel op te schalen”, zegt Nico. Elke robot is goed voor 12 gereinigde zonnepanelen. Liggen er meer panelen op het dak, dan wordt er een extra reinigingsrobot bevestigd aan het drone platform.

Werkervaring

Aan de oprichting van ART Robotics is heel wat werkervaring in dienst voorafgegaan. Nico verdiende zijn strepen bij LMS, Siemens PLM en Argon Measuring Solutions. Hij concentreerde zich op business development en het management van technische projecten. Sebastiaan was jaren aan de slag bij techbedrijf Octinion, in de fruitsector intussen bekend van de automatische plukrobot. Sebastiaan maakte het groeiproces van Octinion van dichtbij mee. Hij werkte er als ingenieur mechatronica, project manager en (technical) engineering manager.

Vacatures

ART Robotics heeft momenteel een drietal vacatures: robotics engineer, vision engineer en embedded software engineer.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.