Nieuws Vlaams-Brabant Startup bouwt eerste rendabele waterkrachtcentrale

Startup bouwt eerste rendabele waterkrachtcentrale

Startup bouwt eerste rendabele waterkrachtcentrale

turbulentIn Tielt-Winge werd woensdag een microwaterkrachtcentrale in gebruik genomen. Volgens Turbulent, de Leuvense startup die de centrale bouwde, is het de eerste in Europa die rendabel is. Na vijf jaar zou de investering terugverdiend zijn, zonder een euro subsidie. De installatie produceert voldoende stroom voor drie tot vier gezinnen.

De startup Turbulent, die nog maar een jaar geleden werd opgericht, ontwikkelde een compacte installatie die aan een historische site op een kleine rivier werd geïnstalleerd. Die is moduleerbaar naargelang het debiet van de rivier en de behoeften van de verbruikers.

“De installatie is visvriendelijk en heeft een minimale impact op de omgeving. De energieproductie is constant, in tegenstelling tot andere herbruikbare energie zoals zon of wind”, zegt Jasper Verreydt van Turbulent. “Door inzicht in de dynamiek van een draaikolk kunnen wij het formaat van onze turbines aanzienlijk verkleinen tot de helft van de grootte van die van onze concurrenten. Dat zorgt voor minder civiele werken en minder impact op het ecosysteem.”

De installatie heeft een vermogen van maximaal 2.220 watt. Dat komt neer op een jaarlijkse productie van 12.000 tot 15.000 kilowattuur, de behoefte van drie tot vier gezinnen. Turbulent, dat momenteel vijf medewerkers telt, gaat op zoek naar bedrijven uit Vlaams-Brabant die het materiaal kunnen produceren. Dat proces moet binnen een half jaar afgerond zijn.

De propellers en de software die de installatie aanpast aan het debiet blijven in handen van de onderneming.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.