Nieuws Vlaams Brabant Station van Wijgmaal wordt sociaal restaurant

Station van Wijgmaal wordt sociaal restaurant

Station van Wijgmaal wordt sociaal restaurant

wijgmaalstationHet leegstaande stationsgebouw van Wijgmaal wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming. Het wordt een sociaal restaurant en een inforuimte voor duurzaam bouwen. Het stadsbestuur van Leuven maakte woensdag de plannen bekend, samen met de partners Dialoog en SPIT.

Het stationsgebouw van Wijgmaal, deelgemeente van Leuven, stond al jaren te verkommeren toen het stadsbestuur van Leuven het in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-holding. De zoektocht naar een private partner voor renovatie kende geen succes. “We besloten om zelf middelen vrij te maken. We werken samen met twee Leuvense organisaties, Dialoog en SPIT”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani (sp.a).

Dialoog, een vzw die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, neemt de helft van de renovatiekosten op zich en brengt er zijn kantoor en infoloket onder. De vzw SPIT neemt de uitbating van het gebouw op zich. Dat doet de onderneming in sociale economie in de vorm van een sociaal restaurant dat werkt volgens de principes van de korte keten en met oog voor voedseloverschotten.

“Er wordt ook een wachtruimte voor treinreizigers ingericht”, stelt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (sp.a). Dat is meer dan twee decennia geleden. De gemeenteraad beslist nog deze maand over de samenwerkingsovereenkomst. “Dan kunnen we een architect aanstellen en een bouwaanvraag indienen”, zeggen Inge Pauwels, coördinatrice van Dialoog, en Griet Vergauwen, projectverantwoordelijke van SPIT. “In het najaar van 2018 hopen we er onze intrek te nemen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.