Opening-De-Lijn-LEUVEN-NOORD-_1_

Stelplaats De Lijn verhuist naar Leuven en Overijse

De directie van De Lijn Vlaams-Brabant en de drie vakbonden hebben een ontwerpakkoord bereikt over de verhuizing van de stelplaats in Evere naar Leuven en Overijse op 1 september. De vakbonden hopen dat het personeel de afspraken zal aanvaarden.

De buschauffeurs van de stelplaats in Evere legden twee weken geleden twee dagen het werk neer uit protest tegen de onduidelijkheid rond de verhuizing. De directie van De Lijn zei dat ze eerst de resultaten van een bevraging bij de chauffeurs wou bestuderen en integreren in de plannen. Ook over de sluitingspremie kon lange tijd geen akkoord bereikt worden.

“Nu hebben we over de verhuizing een ontwerpakkoord bereikt dat volgens ons werkbaar is”, zegt Thomas Vael van het ACV. “De directie heeft beloofd dat de nieuwe verdeling van de diensten niet doorgevoerd wordt samen met de sluiting op 1 september. Er komt een overgangsperiode, zodat iedereen zich kan aanpassen. Ook over de sluitingspremie is er een akkoord.”

De stelplaatsen in Leuven en Overijse beschikken over een modern onderhoudscentrum en hebben de capaciteit om extra chauffeurs en voertuigen op te vangen. De stelplaats van Ukkel verhuist naar Anderlecht. De vakbondssecretarissen zullen het ontwerpakkoord woensdag in beide stelplaatsen voorleggen aan de buschauffeurs.

“De verhuizing heeft geen invloed op het aanbod en de dienstregelingen voor de reizigers. Voor hen verandert er niets”, zegt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. “Voor de zowat honderd betrokken personeelsleden is werkzekerheid gegarandeerd in eigen streek.” Een belangrijk argument voor de verhuizing is de verbetering van de kostenefficiëntie. De vaste kosten en het aantal kilometers dat de bussen leeg rondrijden, moeten dalen. Ook het onderhoud van de bussen zal efficiënter gebeuren.