Afbeelding1 Sommelier Jori Van Ginderdeuren en chef Thomas Locus aan de grondig gerenoveerde pastorij. Foto jvi

Sterrenchef Thomas Locus opent al derde horecazaak in klein dorp

SINT-MARTENS-BODEGEM - Thomas Locus en zijn team openden een nieuw eetconcept in de voormalige pastorij van Sint-Martens-Bodegem. Het is voor de sterrenchef al de derde zaak in het kleine dorp.

Sinds Thomas Locus de pastorij van Sint-Martens-Bodegem in 2018 via een openbare veiling op de kop kon tikken, bleef de chef van de vlakbij gelegen en met een Michelinster bekroonde Brasserie Julie vaag over zijn plannen met het pand. Terwijl het beschermde gebouw in de schaduw van de Sint-Martinuskerk de afgelopen jaren onder nauwlettende oog van de officiële erfgoeddiensten grondig werd gerenoveerd, werkten Locus en zijn team achter de schermen aan een invulling van het pand.

In de zomer van 2021, bij de effectieve start van de grote werken, kon de sterrenchef enkel kwijt dat de pastorij een eet- en drinkgelegenheid zou worden.

Sommelier

Nu de zaak recent de deuren opende, is pas duidelijk welke culinaire weg het team met het prachtig gerenoveerde gebouw is ingeslagen. En - niet onbelangrijk - is ook nu pas duidelijk welke naam het project heeft meegekregen.

“We serveren in ‘Agnes’ foodsharing-gerechten die met de grootste zorg bereid worden door mezelf en mijn team. En dat in een kleinschalige setting waar mensen vooral naast het eten en drinken, vooral ook moeten kunnen genieten van elkaars gezelschap”, zegt Locus. “Denk bij het menu onder meer aan pijlinktvis met zachte look en shichimi peper, Iberico ribbetjes, vitello tonato, jonge tarbot, zeebaars, en vol-au-vent royale met kalfszwezerik en Parijse paddenstoelen.”

“De ervaren sommelier Jori Van Ginderdeuren (30), die zowel een brede kennis heeft van de klassiekers als een neus voor te ontdekken pareltjes, selecteert voor alle gerechten bijpassende wijnen. Wie trouwens al langs kwam in Brasserie Julie zal Jori ongetwijfeld herkennen aangezien hij daar lange tijd aan de slag was.”

Geschiedenis

Met Agnes telt de horeca-portefeuille van Thomas Locus intussen al drie zaken in de kleine Dilbeekse deelgemeente Sint-Martens-Bodegem. Naast Brasserie Julie aan het Dorpsplein is de sterrenchef ook al jaren zaakvoerder van de bed & breakfast Louis 1924, een met oog voor detail gerenoveerde hoeve in de Lange Veldstraat, op een steenworp van Julie en Agnes.

“Het gaat om drie gebouwen die elk op hun eigen manier een rol hebben gespeeld in de Bodegemse geschiedenis”, zegt Locus. “Dat we zo’n panden op onze manier een tweede leven geven, toegankelijk maken voor het publiek en tegelijk ook bewaren voor de toekomst, ligt mij als streekgenoot heel na aan het hart.”